Platon ve Aristoteles'te dostluk
Friendship in Plato and Aristotle
  1. Tez No: 510478
  2. Yazar: SUNA DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NUR ERKIZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Dostluk (Philia), Erdem (Arete), Mükemmel Yaşam (Eudaimonia), İyi (Agathon), Kendine Yeterlik (Autarkes), Adalet (Dike), Friendship (Philia), Virtue (Arete), Perfect-life (Eudaimonia), The Good (Agathon), Self-sufficiency (Autarkes), Justice (Dike)
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde Platon'un dostluk üzerine olan düşünceleri ele alınarak, Platon'dan Aristoteles'e dostluğun anlamı ve önemi üzerinde durulmuştur. Bu bölümde ayrıca eros ve philia kavramları ve insan için iyi bir yaşamın, insanın eylem ve etkinliklerine bağlı olduğu düşüncesi ve iyi bir yaşamda dostluğun yeri ve önemi tartışılır. Çalışmanın ikinci bölümünde Aristoteles'in dostluk üzerine düşünceleri ele alınıp incelenir. Aristoteles'te etik erdemler ve dianoetik erdemlerin dostluk açısından işlevi ve buna bağlı olarak dostluğun erdemlerle olan ilişkisi ortaya konmaya çalışılır. Aristoteles, üç tür dostluktan söz eder. Bunlar; haz dostluğu, yarar dostluğu, ve erdeme dayanan dostluktur. Aristoteles, asıl önde gelen dostluğun erdeme dayanan dostluk olduğunu ifade eder. Bundan dolayı dostluğu erdemden bağımsız olarak ele almanın olanaklı olmadığı üzerinde durulur. Sonuç kısmında ise, Platon ve Aristoteles'in dostluk anlayışları ışığında günümüzdeki tartışmalar ele alınıp, değerlendirilir.
Özet (Çeviri)
This study consists of two chapters. In the first chapter, Plato's ideas on friendship are discussed, and the meaning and the importance of friendship is considered in detail from Plato to Aristotle. Additionally, in this chapter, also the concept of eros and the concept of philia are considered in detail. The idea that good life depends on human action and activities as well as the place and importance of friendship in good life are problematized. In the second chapter, Aristotle's ideas on friendship are examined in detail. The functions of ethical virtues as well as dianoetic virtues and in connection to these, the relation between friendship and virtues are aimed to be clarified. Aristotle mentions three kinds of friendship; these are friendship based on pleasure; friendship based on utility; and friendship based on virtue. Aristotle states that the most important kind of friendship is the friendship based on virtue. That is why this study underlines the fact that it is impossible to examine friendship independently of virtues in Aristotelian philosophy. In the conclusion part of this study, contemporary debates in the light of Plato's and Aristotle's conceptions of friendship are taken into consideration and evaluated.