Kişilerin mutluluk düzeyleri ve yaşam doyumlarının evlilik uyumları ile evlilik süreleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The level of happiness and the relationship between marital adjustment and marriage durations of life satisfaction
  1. Tez No: 510501
  2. Yazar: ESRA COŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE TOLUN ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mutluluk, Yaşam Doyumu, Evlilik Uyumu, Happiness, Life Satisfaction, Marriage Satisfaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı kişilerin mutluluk düzeyleri ve yaşam doyumlarının evlilik uyumları ile evlilik süreleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ek olarak, araştırmada kişilerin cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi gibi değişkenlerin mutluluk düzeyleri, yaşam doyumları ve evlilik uyumları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evreni Kocaeli ili Gebze ilçesinde yaşayan evli kadın ve erkeklerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi 180'i kadın ve 95'i erkek, toplam 275 bireyden oluşmaktadır. Aynı zamanda kişilerin demografik özelliklerini öğrenmek adına Kişisel Bilgi Formu ve değişkenleri ölçmek adına da Evlilik Uyumu Ölçeği, Oxford Mutluluk Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Bağımsız Örneklem T, Anova ve Pearson Korelasyon Testleri kullanılmıştır. Araştırmada sosyo-demografik özelliklere göre bakıldığında; kişilerin yaşı arttıkça bireylerin mutluluk ölçeğinden aldığı puanlarında artmakta olduğu, üniversite mezunu ve üzeri olan bireylerin yaşam doyumu ölçeğinden aldıkları puanların lise mezunu ve altı olan bireylerin yaşam doyumu ölçeğinden aldıkları puanlara oranla daha yüksek olduğu, evliliklerinden memnun olan bireylerin mutluluk, yaşam doyumu ve evlilik uyumu ölçeklerinden aldıkları puanların evliliklerinden memnun olmayan bireylerin mutluluk, yaşam doyumu ve evlilik uyumu ölçeklerinden aldıkları puanlara oranla daha yüksek olduğu, eşleriyle sorumlulukları paylaşan bireylerin mutluluk ve evlilik uyumu ölçeklerinden aldıkları puanların eşleriyle sorumlulukları paylaşmayan bireylerin mutluluk ve evlilik uyumu ölçeklerinden aldıkları puanlara oranla daha yüksek olduğu gibi sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca; bireylerin mutluluk ölçeğinden aldıkları puanlar arttıkça bireylerin yaşam doyumu ölçeğinden aldıklarında puanlarında artmakta olduğu, bireylerin evlilik uyumu ölçeğinden aldıkları puanlar arttıkça bireylerin mutluluk ve yaşam doyumu ölçeklerinden aldıkları puanlarında artmakta olduğu sonuçlarına varılmıştır. Bireylerin evlilik süreleri ile bireylerin mutluluk, yaşam doyumu ve evlilik uyumu ölçeklerinden aldıkları puanlar arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Gerçekleştirilen çalışmada; evlilik uyumu, yaşam doyumu ve mutluluk düzeylerinin birbirlerini etkilediği görülmüştür. Çiftlere evlilik terapisi konusunda yeterli yönlendirilmelerin yapılmasının ve bu konu da bilgilendirilmelerinin faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the level of happiness and the relationship between marital adjustment and marriage durations of life satisfaction. In addition, the participants' gender, age, educational level, income level variables such as happiness level, life satisfaction and marital harmony were investigated. The universe of the research consists of married women and men living in the Gebze, Kocaeli. The sample of the research consists of a total of 275 individuals, of which 180 are female and 95 are male. The Personal Information Form was used to learn the demographic characteristics of the participants, the Marriage Compliance Scale, the Oxford Happiness Scale and the Life Satisfaction Scale were used to measure variables. Independent Sample T, Anova and Pearson Correlation Tests were used in the analysis of collected data. According to the socio-demographic characteristics of the survey; the scores obtained from the happiness scale increased as the age of the individuals increased and the scores of the individuals who had graduated from college and higher level of life satisfaction were higher than those of the high school graduates and those who had undergraduates and the scores of the individuals who were satisfied with their marital satisfaction, and those who share responsibilities with their spouses are higher than those who do not share the scores of happiness and marriage adjustment scales. Also; it has been found that as the scores of the individuals on the happiness scale increases, the scores of the life satisfaction scale also increase and as the scores of the marital adjustment scale increase, the scores of the happiness and life satisfaction scales increase. There was no significant relationship between the marital duration of the individuals and the scores they received from happiness, life satisfaction and marital adjustment scales. In the study carried out; marital adjustment, life satisfaction and happiness levels were found to affect each other. It is thought that it would be beneficial to provide adequate guidance to the couple about marriage therapy and to inform them about this issue.