Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireylerin kendini ayarlama ve mutluluk düzeylerinin algıladıkları sosyal desteğe göre incelenmesi
Study of the self-monitoring and happiness levels of lesbian, gay, bisexual, and transgender (LGBT) individuals in terms of perceived social support
- Tez No: 576528
- Danışmanlar: PROF. DR. FULYA ŞAHİN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, LGBT, Sosyal Destek, Kendini Ayarlama, Mutluluk, Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, LGBT, Social Support, Self-Monitoring, Happiness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu araştırmada, iki temel problem sorusuna cevap aranmıştır. Araştırmanın birinci temel probleminde lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireylerin kendini ayarlama ve mutluluk düzeyleri, ailelerinden, arkadaşlarından, kendileri için özel olan insanlardan algıladıkları sosyal desteğe ve bazı kişisel değişkenlere göre incelenmiştir. Araştırmanın ikinci temel probleminde ise LGBT bireylerin Soru Formunda yer alan sorulara ilişkin görüşleri incelenmiştir. Araştırma, aşama içi karma model araştırmasıdır. Nicel ve nitel araştırma yaklaşımları karmalanarak kullanılmıştır. Araştırmaya, 296 LGBT birey katılmıştır. Katılımcı grubuna ulaşmada kartopu ve amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada gerekli verileri elde etmek için“Gözden Geçirilmiş Kendini Ayarlama Ölçeği (G-KA Ölçeği)”,“Oxford Mutluluk Ölçeği (OMÖ)”,“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBÖSDÖ)”,“Kişisel Bilgiler Formu”ve“Soru Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, MANOVA Wilks Lambda (λ) testinden, yüzdelik ve ortalama hesaplarından yararlanılmıştır. Farklılığın nereden kaynaklandığını belirleyebilmek için Diskriminant (Ayırıcı) Analiz Testi kullanılmıştır. Ayrıca, 296 kişiden tesadüfen seçilmiş olan 20 LGBT bireyin (5 lezbiyen, 5 gey, 5 biseksüel ve 5 trans) soru formuna verdikleri cevapların nitel analizi olarak, betimsel analiz yapılmıştır. Nitel analiz ile birlikte nicel analiz olarak, yüzdelik ve frekans değerleri de hesaplanmıştır. Araştırmanın birinci temel probleminin incelenmesi sonucunda elde edilen bulgular şöyledir: LGBT bireylerin % 51.5'i düşük algılanan sosyal desteğe sahip iken; %48.5'i ise yüksek algılanan sosyal desteğe sahiptir. LGBT bireylerin % 46.3'ünün kendini ayarlama düzeyi düşük iken; %53.7'sinin ise kendini ayarlama düzeyi yüksektir. LGBT bireylerin % 47.7'sinin mutluluk düzeyi düşük iken; %52.3'ünün ise mutluluk düzeyi yüksektir. Araştırmanın sonucunda, LGBT bireylerin ailelerinden, arkadaşlarından ve kendileri için önemli olan insanlardan algıladıkları sosyal desteğe; lezbiyen, gey, biseksüel ve trans olmaya; eğitim düzeyine; ekonomik gelire ve muhafazakar ya da modern bir çevrede yaşamalarına göre kendini ayarlama ve mutluluk puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Yaşa göre LGBT bireylerin kendini ayarlama puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuşken; mutluluk puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Biyolojik cinsiyetlerine göre ise, kendini ayarlama ve mutluluk puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Araştırmanın ikinci temel probleminin incelenmesi sonucunda elde edilen bulgular ise şöyledir: Soru formunda yer alan sorular, temaları oluşturmuştur. Bu temalar;“LGBT birey olmalarına yönelik düşünceleri ve duyguları; cinsel yönelim veya cinsiyet kimliklerini açıkladıkları kişilerin kimler olduğu; bu kişileri seçme nedenleri; maruz kaldıkları olumsuz yaşantılar; şimdi ve geleceğe yönelik yaşadıkları kaygılar; ve LGBTİ+ kuruluşlarından aldıkları destekler”, biçimindedir. LGBT bireylerin % 75 (f=18)'i cinsel yönelim veya cinsiyet kimlikleri hakkında olumlu ifadelerde bulunurlarken (örneğin; mutluyum); %25 (f=6)'i olumsuz ifadelerde (örneğin; suçluyum) bulunmuşlardır. LGBT bireylerin cinsel yönelimlerini/cinsiyet kimliklerini açıkladıkları kişiler olarak; %34.48 (f=10) 'i hem aile hem de arkadaşlar; % 31.03 (f=9)'ü arkadaş; % 27.59 (f=8)'u aile ve akrabalar; %3.45 (f=1)'i okul psikolojik danışmanı; ve %3.45 (f=1)'i eski sevgili olarak belirtmişlerdir. LGBT bireylerin cinsel yönelimlerini/ cinsiyet kimliklerini bu kişilere açmak isteme nedenleri olarak; % 50 (f=14) 'si bilinmesini istedikleri için (örneğin; sevdiğim kişiden saklamak istemedim); % 50 (f=14)'si olumsuz bir tepkiyle karşılaşmayacaklarını düşündükleri için (örneğin; homofobik tepki vermeyeceklerini bildiğim için) cinsel yönelim/cinsiyet kimliklerini bu kişilere açtıklarını belirtmişlerdir. LGBT bireylerin cinsel yönelim veya cinsiyet kimliklerini paylaştıktan sonra aldıkları tepkiler olarak; %54.84 (f=17)'ünün fiziksel (örneğin; dövüldüm) ya da psikolojik şiddet gördüklerini (örneğin; küfür yedim); %19.35 (f=6)'inin paylaştıkları kişilerin kendilerinden uzaklaştıklarını (örneğin; benimle olan arkadaşlıklarını kestiler); % 6.45 (f=2)'i açıldıkları kişiler tarafından değiştirilmeye çalışıldıklarını (örneğin; tedavi edilmem söylendi); ve %19.36 (f=6)'sının da olumsuz bir tepkiyle karşılaşmadıklarını belirtmişlerdir. LGBT bireylerin yaşadıkları kaygıları ile ilgili olarak; % 12.91 (f=4)'inin aileleri ile ilgili kaygıları bulunmakta (örneğin; ailemin öğrenmesinden kaygılanıyorum); % 6.46 (f=2)'sının iş yaşamları ile ilgili kaygıları bulunmakta (örneğin; işimden kovulmaktan korkuyorum); % 80.63 (f=25)'ünün de özgür yaşam ile ilgili kaygıları (örneğin; insan gibi yaşayamıyorum) bulunmaktadır. LGBT bireylerin %45 (f=9)'i LGBTİ+ kuruluşu ile iletişim içerisinde olduklarını; %55 (f=11)'i ise LGBTİ+ kuruluşu ile iletişimde olmadıklarını belirtmişlerdir. LGBTİ+ kuruluşları ile iletişim içerisinde olan bireylerin % 26.67 (f=4)'sinin bu kuruluşlardan bilgi edindiklerini;% 73.33 (f=11)'ünün ise duygusal ve sosyal destek aldıklarını belirtmişlerdir. Araştırmanın bulguları, ilgili alanyazın ışığında tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study seeks answers to two main problem questions. The first main problem of the study examines the self-monitoring and happiness levels of lesbian, gay, bisexual, and transgender (LGBT) individuals according to the perceived social support from their families, friends, and loved ones as well as certain personal variables. The second main problem question, on the other hand, analyzes the opinions of LGBT individuals about the questions in the questionnaire. This is an in-phase mixed model research. Qualitative and quantitative research methods are blended. A total of 296 LGBT individuals participated in the study. The“Revised Self-Monitoring Scale (R-SM Scale)”, the“Oxford Happiness Questionnaire (OHQ)”, the“Multi-Dimensional Perceived Social Support Scale (MPSSS)”, a“Personal Information Form”and a“Questionnaire”were employed to obtain the required study data. Data analysis is based on a MANOVA Wilks Lambda (λ) test as well as percentage and mean calculations. Discriminant Analysis Test was used to identify the source of the difference. Furthermore, 20 LGBT (5 lesbians, 5 gay men, 5 bisexuals, and 5 transgenders) individuals randomly selected from among a total of 296 individuals were administered the questionnaire and their responses were subjected to descriptive analysis as a qualitative analysis method. In addition to the qualitative analysis, a quantitative analysis was also performed based on percentage and frequency calculations. The following results were obtained through an analysis of the first main study problem: 51.5% of the LGBT individuals have low perceived social support, while 48.5% have high levels of perceived social support. Self-monitoring levels are low among 46.3% and high among 53.7% of the LGBT individuals. On the other hand, of all the LGBT individuals, 47.7% have low and 52.3% have high levels of happiness. The study results revealed significant differences between the mean self-monitoring and happiness scores of the LGBT individuals according to perceived social support from their families, friends, and significant others; being lesbian, gay, bisexual or transgender; education level; economic income; and living in a conservative or modern social environment. Significant differences were found among the self-monitoring scores of the LGBT individuals in terms of age, while no significant difference was revealed between their happiness scores. Sex, on the other hand, produced no significant difference between their self-monitoring and happiness scores. An analysis on the second main study problem revealed the following results: The questions found in the questionnaire form the themes, which are“their thoughts and feelings about being LGBT; the people whom they came out to about their sexual orientations/gender identities; the reasons for choosing those particular individuals; their negative experiences; their worries about the present and future; and the support they receive from LGBTI+ organizations”. While 75% (f=18) of the LGBT individuals stated positive opinions on their sexual orientation or gender identity (i.e., I am happy), 25% (f=6) expressed negative views (i.e., I am guilty). The people that the LGBT individuals were specified as follows: 34.48 % (f= 10) to both their families and friends; 31.03% (f=9) to their friends; 27.59% (f=8) to their families and relatives; 3.45% (f=1) to the psychological counsellors at their schools, and 3.45% (f=1) to their ex-boy/girlfriends. 50% (f=14) of the LGBT individuals came out to these specific people about their sexual orientations/gender identities because they wanted them to know (i.e.; I did not want to hide it from my loved one), while the other 50% (f=14) opened up to them as they thought they would not receive a negative reaction (i.e.; because I know they would not react homophobically). As for the reactions they got upon sharing their sexual orientation or gender identity, 54.84% (f=17) stated that they were subject to physical (i.e., I got beaten) or psychological violence (i.e., they swore at me); 19.35% (f=6) stated that those individuals distanced themselves (i.e., they stopped being friends with me); 6.45% (f=2) expressed that those individuals tried to change them (i.e., I was told that I should receive a treatment), and 19.36% (f=6) expressed that they received no adverse reaction. In terms of their worries, 12.91% (f=4) of the LGBT individuals have familial concerns (i.e. I worry that my parents could find out); 6.46% (f=2) have work-related anxiety (i.e., I fear being fired); and 80.63% (f=25) experience worries about living freely (i.e., I cannot live like a human being). 45% (f=9) of the LGBT individuals expressed their affiliations with LGBTI+ organizations, while 55% (f=11) have no such affiliations. Of those who are affiliated with such organizations, 26.67% (f=4) stated that they receive information from those organizations and 73.33% (f=11) receive emotional and social support. The study findings are discussed in the light of the literature and certain suggestions are made.