Muharrir mecmuası (1876-1879)
Announcement mecmuasi ((1876-1879)
  1. Tez No: 510529
  2. Yazar: MEHMET ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE TANSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Muharrir, Ebuzziya, Basın, Sansür, Meşrutiyet, Osmanlı Devleti, Muharrir, Ebuzziya, Press, Censorship, Constitutional Monarchy, Ottoman State
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 416
Özet
Bu çalışmada 1876-1879 yılları arasında yayımlanan Muharrir mecmuasını incelemeye çalıştık. Çalışmayı Osmanlı devletinin matbaayla tanışması ve azınlıkların faaliyetleri, Lale, Tanzimat, I.Meşrutiyet ve II. Abdülhamid dönemlerinde meydana gelen basın yayın faaliyetleri ve gelişmeleri, Ebuzziya Mehmed Tevfik Bey'in biyografisi ve Muharrir mecmuasının günümüz Latin alfabesine aktarılmış metni, mecmuada geçen konu başlıklarının değerlendirilmesi ve sonuç oluşturmaktadır. Aylık yayımlanan mecmua 1 Cilt 8 sayıdan oluşmaktadır. Mecmuanın bütün sayıları Ankara Milli Kütüphane'de mevcuttur. Mecmuanın teminini Ankara Milli Kütüphane'den yaptık. Osmanlı devletinin matbaa ile geç tanışması sonucunda Avrupa ile aramızda kültürel birikim açığı oluşmuştur. Bu çalışmada bu aradaki açığın sadece tek tek konulara ihtisas edilmiş kitapların okunmasıyla kapatılamayacağı ve yapılacak işin bilgilerin ansiklopedik bir sistem içinde“lugat”ve“mecmua”haline dönüştürülmesi gerektiği söylenerek Ebuzziya tarafından yayımlanan Muharrir mecmuası vasıtasıyla bu durum okuyuculara aktarılmıştır. Bu tez çalışmasıyla daha önce araştırılmamış olan Muharrir mecmuasının fihristinde yer alan konu başlıkları gün yüzüne çıkarılmış olup bu alandaki boşluk bir nebze de olsa doldurulmuş bunun neticesinde bilim dünyasına ve bir sonraki araştırmacılara katkı sağlamak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we tried to examine the Muharrir magazine published between 1876-1879. The work of the Ottoman Empire to meet the printing press and the activities of minorities, Lale, Tanzimat, I. Constitutional Monarchy and II. The publishing activities and developments that took place during the period of Abdulhamid, the biography of Ebuzziya Mehmed Tevfik Bey and the text conveyed to the contemporary Latin alphabet of the Muharrir mecmuasas are evaluating and conclusions of the topics in the past.The monthly magazine consists of 8 volumes in Volume 1. All numbers of Mecmuan are available in Ankara National Library. We made the supply of Mecmuan from Ankara National Library.As a result of the Ottoman State's late encounter with the printing press, cultural accumulation between Europe and us has developed. In this study, this situation has been conveyed to the readers through the Muharrir magazine published by Ebuzziya, saying that only the individual topics should be covered by the reading of the specialized books and that the work to be done should be converted into“lugat”and“magazine”in an encyclopedic system.The subject headings of Muharrir magazine, which has not been investigated previously with this thesis study, have been brought to light and it has been aimed to contribute to the world of science and the next researcher as a result of filling the gap in this area.