Beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin egzersiz bağımlılık durumlarına göre fiziksel aktivite ve vücut kitle indekslerinin karşılaştırılması
Comparison of physical activity levels and body mass indexes according to exercise addictive situations of students with physical education and sports college
  1. Tez No: 510755
  2. Yazar: ADEM GÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZTÜRK AĞIRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Body Mass, Exercise Dependence, Physical Activity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Egzersiz Bağımlılık Durumlarına Göre Fiziksel Aktivite Düzeyleri ve Vücut Kitle İndekslerinin Karşılaştırılması Giriş ve Amaç: Egzersiz bağımlılığı tıpkı diğer bağımlılık türlerinde olduğu gibi bireylerin yaşantılarında bir takım sağlık problemleri ve yaşamsal zorluluklar ortaya çıkaran bir durumdur. Üniversitelerde en fazla fiziksel aktivite yapanlar BESYO öğrencileri olması nedeniyle bu öğrencilerin egzersiz bağımlılık düzeyleri merak konusu olmuştur. Bu nedenle BESYO öğrencilerinin egzersiz bağımlılık durumlarına göre fiziksel aktivite düzeyleri (FAD) ve vücut kitle indeksi (VKİ) karşılaştırılması araştırmanın amacı olarak belirlenmiştir. Materyal ve Metod: Araştırmanın evreni Erzincan Üniversitesi BESYO öğrencilerinden, örneklemi ise 204 erkek ve 101 kız olmak üzere toplam 305 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin egzersiz yapma süreleri, sıklıkları ve kişisel bilgilerinin tespit edilmesi için“Kişisel Bilgi Formu”, egzersiz alışkanlık ve tutumlarının tespit edilmesi için "Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği-21 (ExerciseDependence Scale-21) ve Fiziksel Aktivite Anketi kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 for Windows programında incelendi. İkili grup karşılaştırmalarında Mann Whitney U testi, çoklu grup karşılaştırmalarında Kruskal Wallis H testi ile Spearman Korelasyon testi kullanıldı. Tüm testlerde anlamlılık düzeyi. 05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmada erkek BESYO öğrencilerin %13,2'si, kız öğrencilerin %15,8'i genel olarak %14,1'inin egzersiz bağımlısı oldukları, erkek BESYO öğrencilerinin egzersiz bağımlılık durumlarına göre VKİ arasında anlamlı bir fark yok iken, egzersiz bağımlılarının ve bağımlı adaylarının FAD düzeylerinin bağımlı olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu, kız BESYO öğrencilerinin egzersiz bağımlılık durumlarına göre ne VKİ ne de FAD arasında anlamlı bir fark olmadığı, erkek BESYO öğrencilerinin VKİ anlamlı derecede yüksek olduğu, egzersiz bağımlısı adayı erkek öğrencilerin FAD değerlerinin anlamlı derecede yüksek olduğu, aile ekonomik düzeylerine göre öğrencilerin VKİ ve FAD değerleri arasında anlamlı farklılıklar olmadığı, egzersiz bağımlılık durumlarına göre ne erkek ne de kız öğrencilerin VKİ ile FAD arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilerin bir kısmının egzersiz bağımlısı olduğu, bağımlılık düzeyi yüksek olan erkek öğrencilerin FAD değerlerinin de yüksek olduğu, aile ekonomik düzeyinin öğrencilerin egzersiz bağımlılıkları üzerinde etkili bir faktör olmadığı, evlerinin yakınında spor salonu olma değişkeninin öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerini etkilediğini, ayrıca öğrencilerin egzersiz bağımlılık durumlarına göre, vücut kitle indeksleri ile fiziksel aktivite düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Anahtar Kelimler: Egzersiz Bağımlılığı, Fiziksel Aktivite, Vücut Kitle İndeksi
Özet (Çeviri)
Comparison of Physical Activity Levels and Body Mass Indexes According to Exercise Addictive Situations of Students with Physical Education and Sports College Introduction and Aim: Exercise dependence, just as in the other addictions types, is a case that reveals a set of health and vital difficulties of a person. The degree of exercise dependence of these students became the object of curiosity due to the students of Physical Education and Sports College who do the most physical activities in universities. For this reason, the aim of the study was to compare physical activity levels (FAD) and body mass index (BMI) according to exercise dependence status of Hıgh School Of Physıcal Educatıon And Sports students. Material and Method: The study consists of Erzincan University School of Physical Education and Sport and the sample consists of a total of 305 students of which 204 are male and 101 are female.“Personal Information Form”was used to determine the students' exercise periods, frequency and personal information and Exercise Dependence Scale-21 and Physical Activity Survey were used to determine exercise habit and attitude. The acquired data were analysed in SPSS22.0 for windows. Mann Whitney U test was used for binary group comparisons and Kruskal Wallis H test and Spearman Correlation Analysis were used for multi group comparisons. The level of significance was accepted as .05 in all analyses. Results: In the study, It was detected that % 13,2 of male students, % 15.8 of female students and % 14.1 of students in general were exercise dependence, while there was no significant difference between BMI according to the exercise dependence status of male students, the PAL of exercise dependant and nominees of dependence was statistically significantly higher in comparison with non-dependent, according to the exercise dependence status of female students there was no significant difference between neither MBI nor PAL , the BMI of male students is significantly higher, the PAL values of nominees of exercise dependence is significantly higher, there was no significant differences between BMI and PAL values of the students according to the family economic level, there was no significant relationship neither male nor female students between BMI and PAL according to the level of exercise dependence. Conclusion: It was extrapolated that, few of the students who are studying at the Physical Education and Sports College are exercise dependant; the students who are high in exercise dependence are also high in PAL values, the family economic level on the students' exercise dependence level is not an effective factor, the sports hall which is near the students' houses affects the levels of physical activity of students, and also there was no significant relationship between Body Mass Indexes and Physical Activity Levels according to the exercise dependence status of the students.