Üstün yetenekli öğrencilerin bilimsel araştırma becerilerinin öğrencilerin yaptığı araştırmalara dayalı olarak incelenmesi
The investigating scientific research skills of gifted students based on students' research
- Tez No: 510891
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KURNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üstün Yetenekli Öğrenci, Bilimsel Araştırma, Bilimsel Araştırma Becerisi, Gifted students, scientific research, scientific research skills
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı üstün yetenekli öğrencilerin bilimsel araştırma yapabilme yeterlilik düzeylerinin ve bu yeterlilik düzeylerinin öğrencinin cinsiyeti, araştırmanın yılı, araştırmanın alanı ve araştırma türü değişkenleri açısından değerlendirilmesidir. Betimsel nitelik taşıyan bu çalışmada tarama yöntemi kullanılarak irdelenen dökümanlar içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırmada üstün yetenekli öğrencilerin hazırladığı 774 bilimsel çalışmadan rasgele seçilen 250 bildiri incelenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geçerliği ve güvenirliği sağlanan, beş alt boyutlu, üçlü likert tipi 29 maddeden oluşan ve güvenirlik katsayısı 0,92 olarak belirlenen değerlendirme ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, standart sapma ve aritmetik ortalama değerleri kullanılmıştır. Ayrıca araştırmada belirlenen değişkenler arasında fark olup olmadığı p=0.05 anlamlık düzeyinde bağımsız t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak belirlenmiştir. ANOVA testlerinde farkın kaynağına ilişkin çözümlemeler Tukey testi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda; üstün yetenekli öğrencilerin bilimsel araştırma yeterlilikleri bakımından kısmen yeterli düzeyde olduğu, öğrencilerin cinsiyeti ile araştırma becerileri arasında istatistiksel olarak anlamlı farkın olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca her geçen yıl öğrencilerin bilimsel araştırma becerilerinde artışın olduğu, fen ve sosyal bilimleriyle ilgili araştırmalarda ve nicel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı araştırmalarda bilimsel araştırma beceri düzeylerinin daha yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda üstün yetenekli öğrencilerin bilimsel araştırma beceri düzeylerini artırmak için öğrencilere ve öğretmenlere uzman ya da akademisyenlerden destek alarak bilimsel araştırmanın aşamaları ve bu aşamalarda nelerin yapılması gerektiği ile ilgili bilgi verilmesi ve örnek uygulamaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This research aims to evaluate the proficiency levels of gifted students for scientific research and the level of proficiency in terms of the following variables; gender of the students, and the year, field and the type of research. This descriptive study examined the documents using survey method and analyzed them using content analysis. The study examined 250 scientific studies randomly selected from 774 scientific studies prepared by gifted students. Data is collected through a three-point likert-scale with five sub-dimensions and 29 items the evaluation scale is developed by the researcher. The reliability coefficient of the scale is found as 0.92. Frequencies, percentages, standard deviations and arithmetic mean values were used in the data analysis. Moreover, whether there is a difference between the variables is determined using the independent t-test at the significance level of p = 0.05 and one-way variance analysis (ANOVA). The analysis regarding the source of the differences in ANOVA tests are performed through the Tukey test. The research concluded that gifted students are partly sufficient in terms of scientific research competence and that there is no statistically significant difference between students' gender and research skills. Moreover, it has been determined that students' scientific research skills increase every year and they have a higher level of scientific research skills in research studies related to science and social sciences and in studies that use quantitative methods. In this context, it is recommended to inform the students and teachers about the stages of the scientific research and what should be done at these stages and to conduct model implementations by receiving support from the experts or academicians in order to increase the gifted students' level of scientific research skills.