Hemşirelerin sosyodemografik ve mesleki özellikleri ile iş doyumlarının mesleki bağlılıkları üzerine etkisi
The impact of sociodemographic and professional characteristics with job satisfaction on nurses' professional commitment
- Tez No: 511016
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BEŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Sosyodemografik Özellik, Mesleki Özellik, Mesleki Bağlılık, İş Doyumu, Nursing, Sociodemographic Characteristics, Professional Characteristics, Professional Commitment, Job Satisfaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Hemşirelerin Sosyodemografik ve Mesleki Özellikleri ile İş Doyumlarının Mesleki Bağlılıkları Üzerine Etkisi Bu araştırma hemşirelerin, iş doyumu ve mesleki bağlılık düzeylerini belirlemek, sosyodemografik ve mesleki özellikleri ile iş doyumlarının, mesleki bağlılıkları üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı tipte olan bu çalışma, 2017 yılında bir Üniversite Hastanesi'nde yapıldı. Araştırmanın örneklemini 539 hemşire oluşturdu. Veri toplama amacıyla, sosyodemografik ve mesleki özelliklerini belirlemeye yönelik sorular; iş doyum düzeylerini belirlemek üzere,“Geliştirilmiş İş Betimlemesi Ölçeği (GİBÖ)”; mesleki bağlılık düzeylerini belirlemek üzere,“Hemşirelikte Mesleğe Bağlılık Ölçeği (HMBÖ)”kullanıldı. Veriler, yüz yüze görüşme yoluyla toplandı. Toplanan veriler, SPSS Statistics 21.0 programı kullanılarak, tanımlayıcı istatistikler, t-testi, varyans analizi, Kruskal Wallis, Tukey HSD ve Bonferroni Düzeltmeli Mann Whitney U ve Pearson Korelasyon analizleri ile değerlendirildi. Araştırma grubunda bulunan hemşirelerin iş doyum puan ortalamaları 144.49±20.90, mesleki bağlılık puan ortalamaları 74.66±13.21 bulundu. İş doyumları, ücretleri, kuruma bağlılık ve güvenleri ile mesleki bağlılıkları arasında pozitif yönlü, zayıf ve anlamlı bir ilişki bulundu. Çalıştıkları birim ve mesleği isteyerek seçme durumlarına göre, mesleki bağlılıkları arasında çok ileri derecede; çalışma şekilleri ve resmi tatillerde çalışma durumlarına göre mesleki bağlılıkları arasında ileri derecede; cinsiyetleri ve eğitim durumlarına göre mesleki bağlılıkları arasında ise, anlamlı bir fark bulundu. Hemşirelerin bir günlük ve hafta sonu çalışma saatleri arttıkça, mesleki bağlılıklarının azaldığı belirlendi. Katılımcı hemşirelerin iş doyumları ve mesleki bağlılıkları, ortalamanın üzerindedir. İş doyumları, cinsiyetleri, eğitim durumları, çalıştıkları birimler, çalışma şekilleri, resmi tatillerde çalışma durumları, mesleği isteyerek seçme durumları, yaşları, mesleki ve kurumdaki deneyim süreleri, bir günlük ve hafta sonu çalışma saatleri, mesleki bağlılıklarını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Impact of Sociodemographic and Professional Characteristics with Job Satisfaction on Nurses' Professional Commitment This research was conducted to determine the level of job satisfaction and professional commitment of the nurses, the effects of sociodemographic and professional characteristics with job satisfaction on their professional commitment. This descriptive study was done at a University Hospital in 2017. The survey sample consisted of 539 nurses. For data collection purposes, questions for determining socio-demographic and professional characteristics were used; to determine job satisfaction levels,“Developed Job Description Index (DJDI)”was used, to determine professional commitment levels,“Nursing Professional Commitment Scale (NPCS)”was used. The data were collected through face-to-face interviews. The collected data were analyzed with using descriptive statistics, t-test, variance analysis, Kruskal Wallis, Tukey HSD and Bonferroni correction Mann Whitney U and Pearson Correlation analyzes using the SPSS Statistics 21.0 program. It was determined that the average of job satisfaction scores of the nurses in the study group was 144.49 ± 20.90 and the average of professional commitment scores was 74.66 ± 13.21. There was a positive, weak and significant relationship between job satisfaction, salary, commitment and trust to the institution and professional commitment. It was observed that there was an advanced difference among their professional commitment in terms of the unit where they work and their voluntarily choice about profession; there was higher difference among their professional commitment in terms of working styles and working status at official holidays; further there was a significant difference among their professional commitment related with their gender and their educational status. As the working hours of nurses increased in a daily basis or at weekends, it was determined that their professional commitment decreased. In conclusion, job satisfaction and professional commitment of participating nurses were on the average. Job satisfaction, genders, educational situations, units of work, workshifts, working conditions at official holidays, choosing the profession willingly, ages, professional and institutional experience periods, daily and weekend working hours were effective in their professional commitment.