Sartrean and Deleuzian selves; A study of Sadegh Tedayat's The Blind Owl, Samuel Beckett's Murphy Versus Margaret Atwood's Surfacing and Saul Bellow's Herzog
Sartre ve Deleuze'un self anlayışları; Sadegh Hedayat'in The Blind Owl ve Samuel Beckett'in Murphy adlı eserleriyle Margaret Atwood'un Surfacing ve Saul Bellow'un Herzog adlı eserlerinin karşılaştırılması üzerine bir çalışma
- Tez No: 511079
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHZAD GHADERI SOHI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Benlik, Hiçlik, Rizom, Kötü İnanç, Nomadic düşünce, Öznellik, Self, Nothingness, Rhizome, Bad faith, Nomad Thought, Subjectivity
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışma, genel olarak modernizmden postmodernizme ve daha özgül olarak Sartre'ın hiçlik teorisinden Deleuze'un rizom benlik teorisine göre değişen benlik algısını Sadegh Hedayat'in The Blind Owl, Samuel Beckett'in Murphy, Saul Bellow'un Herzog ve Margaret Atwood'un Surfacing romanlarında izlemeyi amaçlar. Bu argümanı desteklemek için, bu çalışma, ilk olarak, ilgili dönemin sosyal, kültürel, ideolojik ve ekonomik olgularına göre ortaya çıkan benliğe yönelik değişik algıları göstermek için benlik teorilerini Orta Çağ'dan Postmodern döneme dek mercek altına alır. İkincil olarak, modern dönemde benliğe yönelik benimsenen hiçlik algısından postmodern dönemde benliğe yönelik ortaya çıkan olumlu değişimi göstermek için Sartre'ın hiçlik teorisini ve Deleuze'un rhizomic benlik teorisini detaylı bir şekilde tartışır. Son olarak, bu çalışma, yukarıda bahsedilen benlik algısındaki bu değişimi seçilmiş romanlardaki ana karakterlerin benlik arayışlarında gözlemlemek için bu romanları karşılaştırmalı olarak inceler. Hedayat ve Beckett'ın Sartre'ın hiçlik teorisine benzeyen hiçlik görüşlerine kıyasla Bellow ve Atwood'un hayatın ve benliğin temelindeki parçalanmışlığı kutlaması ve benliğe yönelik Deleuze'un rizom teorisine benzer bir tavırla daha pozitif bir tutum benimsemeleri bu çalışmanın temel argümanını oluşturur. Bu çalışma, zamanın değişen dinamiklerine göre benlik üzerine farklı yorumlamalar olabileceğini göstermeye çalışmıştır. Buna ek olarak, incelenen romanların ana karakterlerin durumlarında ileri sürüldüğü gibi, bu çalışma, Deleuze'un rizom benlik teorisinin Sartre'ın hiçlik teorisinin aksine, kriz anlarında birinin hayata tutunmasına yardım edebilecek olumlu bir alternative yol olarak görülebileceğini göstermeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to trace the shift in the interpretations of the Self from modernism to postmodernism in general and from Sartrean no-Self to Deleuzean rhizomic Self specifically in Sadegh Hedayat's The Blind Owl, Samuel Beckett's Murphy, Saul Bellow's Herzog and Margaret Atwood's Surfacing. To corroborate this argument, this thesis firstly examines the notions of the Self from medieval period to postmodern period to show the changing perspectives towards the Self with regard to the social, ideological, cultural, economical transformations in the relevant time. Secondly, it discusses Sartrean no-Self and Deleuzean rhizomic Self in detail to see the shift from the nihilistic views on the Self in modern period to positive ones in postmodern period in general. Finally, this thesis makes a comparative analysis of the selected novels to trace this shift in the protagonists' Self-quests. The argument of this study is that similar to Deleuzean rhizomic Self, Bellow and Atwood have adopted a more positive attitude toward the Self and have celebrated life and the Self in multiplicity while Hedayat and Beckett have had reductionist, decadent, nihilistic views on the Self like Sartrean no-Self. The present study has tried to show that different interpretations of the Self might surface with regard to the changing dynamics of the time. Moreover, as argued in the cases of the protagonists in the selected novels, this thesis has attempted to indicate Deleuzean rhizomic Self might be seen as a possible alternative to help one survive in times of crisis in contrast to the nihilistic tradition of Sartrean no-Self.