Effects of refugee trauma on interpreters: A qualitative analyses of vicarious traumatization and coping
Mülteci travmalarının tercümanlar üzerindeki etkileri: Dolaylı travmatizasyon ve başetme yöntemlerinin nitel bir incelemesi
  1. Tez No: 511128
  2. Yazar: DİLARA HASDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NURAY KARANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteciler için Tercümanlık, Dolaylı Travmatizasyon, Baş etme Yöntemleri, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Nitel Metodoloji, Interpreting for Refugees, Vicarious Traumatization, Coping Mechanisms, Interpretative Phenomenological Analysis, Qualitative Methodology
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tezin temel amacı, mültecilerle çalışan tercümanların deneyimlerini incelemektir. Özellikle, bu çalışma mültecilerin travmatik yaşam deneyimlerini tercüme etmenin tercümanların ruh sağlığı üzerine nasıl bir etki ettiğini ve olası etkiler karşısında tercümanların hangi baş etme yöntemlerini kullandıklarını araştırmaktır. Bu hedefe ulaşmak amacıyla nitel bir yaklaşım yürütülmüştür. Mültecilerle çalışan 8 tercümanla yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir ve elde edilen veriler Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda (1) bir iş olarak tercümanlık (2) tercüman olarak çalışmanın etkileri (3) işin etkileriyle baş etme yöntemleri (4) iş kaynaklı deneyimlenen değişimler (5) tercümanların ihtiyaçları olmak üzere beş üst tema oluşturulmuştur. Beliren temalar ve bu temaların klinik etkileri ilgili literatür doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis was to explore the experiences of interpreters who work with refugees. Specifically, it aimed to investigate how interpreting the traumatic experiences of refugees influences interpreters' mental health, which coping mechanisms they use to handle the possible impacts of vicarious traumatization, and what their needs are. A qualitative approach was employed to achieve this purpose. Semi-structured interviews were conducted with 8 interpreters working with refugees, and data was analyzed through Interpretative Phenomenological Analysis (IPA). Five super-ordinate themes emerged from the obtained data, which were (1) 'interpreting' as a job (2) impacts of working as an interpreter (3) coping with the effects of the job (4) changes experienced due to the job, and (5) needs of interpreters. The emerged themes and clinical implications were discussed in line with the relevant literature.