Yedi numaralı Kilise Defteri'nin transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of Church Record Book number seven
  1. Tez No: 511235
  2. Yazar: SİBEL ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KARTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Gayrimüslimler, Kilise Defteri, 7 Numaralı Kilise Defteri, Kilise Tamiri, Ottoman Empire, non-Muslims, Church Record Book, 7 Church Record Book, Repairing Church
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 320
Özet
Osmanlı Devleti, sınırlarının genişlemesiyle birlikte farklı milletleri de bünyesinde barındırmaya başlamıştır. Bu milletlerin dinî inançları, gelenek ve görenekleri farklılık içermektedir ve bu farklılıklar devlet kanunlarıyla koruma altına alınmıştır. Devlet gayrimüslim tebaanın dini inançlarını örf ve adetlerini yaşamalarında onlara özgürlük sağlamıştır. Ancak bazen de kısıtlamalara gidilmiştir. Gayrimüslimler ile ilgili her türlü konu kayıt altına alınmıştır. Bu kayıtlardan biri Kilise Defterleri'dir. Kilise Defterleri, Osmanlı Devleti'nde yaşayan gayrimüslim tebaaya ait olan ibadethane, hastahane, okul, nüfus ve çeşitli kurumlar hakkında bilgi veren defterlerdir. Çalışmamız Kilise Defterleri arasında 7 Numara ile kayıtlı olan defteri kapsamaktadır. 7 Numaralı Kilise Defteri'nin transkripsiyon ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Şimdiye kadar 10 adet kayıtlı olan Kilise Defterleri'nden sadece bazı kısımlar çevrilerek çeşitli yayınlarda kullanılmıştır. Bizim çalışmamızın amacı gayrimüslimlerle ilgili olan bu önemli defterin transkribini yapmak ve bu alandaki boşluğu doldurmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire began to host different nations with the expansion of its borders. Religious beliefs, customs and traditions of these nations has included different and these differences are guaranteed by the laws of the Empire. The state has given them the opportunity to practice their religious beliefs and their traditions. However, sometimes restrictions have been applied by Empire. All kinds of subjects related to non-Muslims has been recorded. One of these records is the Church Record Book. Church record books have been register book about the non-Muslim household, hospital, school, population and various institutions living in the Ottoman Empire. Our study includes the Book Number 7 in among the Church Record Books. Transcription and evaluation of Church Record Book Number 7 has been done by us. Some parts of the 10 books which are Church Record Books which have been registered so far have been translated and have been used in various publications. The purpose of our study is to transcribe this important book about non-Muslims and fill the gap in area.