Kültürel değerlerin ekonomik büyüme üzerindeki etkileri
The impact of cultural values on economic growth
- Tez No: 511268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Ekonomik Büyüme, Hofstede'nin Boyutları, Bireysellik, Güç Mesafesi, İtaat, Dünya Değerler Araştırması, Mutluluk Endeksi, Kültürel Tuzak, Culture, Economic Growth, Hofstede's Dimentions, Power Distance, Individualism, Obedience, World Value Survey, Index of Happiness, Cultural Trap
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bilindiği gibi ekonomik, siyasal ve teknolojik faktörler ekonomik büyümeyi etkileyen temel faktörler olarak öne çıkmaktadırlar. Ekonomik büyüme analizlerinde kültürel, sosyal ve çevresel faktörlerin üzerinde çok durulmamaktadır. Bu çalışma, kültürü bir ülkenin ekonomik büyüme hızını etkileyen önemli bir faktör olarak dikkate almaktadır. Çalışmamızın üç amacı bulunmaktadır. Birincisi, ekonomik büyümeyi etkileyen kültürel değerleri tespit etmektedir. İkincisi, çeşitli kültürel değerleri dikkate alarak kültürün, ülkelerin ekonomik büyüme üzerinde etkisi olup olmadığını test etmektir. Üçüncüsü ise, ülkeleri yüksek ve düşük GSYİH açısından gruplandırarak, kültürel değerlerin hangi gelir düzeyindeki ülkelerde daha etkili olduğunu ortaya koymaktır. Çalışma, İngilizce, Türkçe, Rusça ve Ukraynaca dillerindeki makaleler, bildiriler, kitaplar ve diğer akademik yayınların detaylı incelenmesi sonucu oluşturulmuştur. Literatürde yer alan çalışmaların çoğu, kültürün ekonomik büyümede önemli bir rol oynadığına dair ampirik olarak kanıt sağlamaktadır. Çalışmamızda, hem daha yeni yıllara ait verilerin kullanılması, hem de daha önceki çalışmalarda kullanılmayan hoşgörü ve uzun döneme odaklılık gibi kültürel değerlerin ekonomik büyümeyle ilişkisinin kurulması, daha sağlıklı ve geliştirilmiş sonuçları ortaya koyacaktır. Bununla birlikte, çalışmaların çoğu kültürün işletmeler ve iş alanlarındaki etkisini analiz etmektedirler. Literatürde çoğunlukla mikro analizler yapılmaktadır. Bu bağlamda, çalışmamızda kültürün ekonomik büyüme üzerindeki etkilerinin makro boyutta ele alınması önem taşımaktadır. Buna ilaveten, literatürde ülkeleri yüksek ve düşük GSYİH açısından sınıflandırarak, kültürün ekonomik büyüme üzerindeki etkisini ele alan çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmamız bu açıdan da önem arz etmektedir. Farklı gelir düzeylerine sahip ülkelerin karşılaştırılması,“kültürel tuzak”hipotezinin de test edilmesine olanak sağlamıştır. Çalışmada Hofstede tarafından yapılan kültürel boyutlar, Dünya Değer Araştırması'nın değerleri ve Mutluluk Endeksi kullanılarak geniş bir kültürel değişken yelpazesi oluşturulmuştur. Korelasyon, çoklu doğrusal regresyon ve bağımsız iki örnek t testi yöntemleri kullanılarak kültürel ve ekonomik değişkenleri içeren analizleri yapılmıştır. Bulgulara göre, kültürel değişkenlerin ekonomik büyüme üzerinde önemli bir etkisi bulunmaktadır. Güç mesafesi, erillik ve itaat gibi kültürel değerlerin, analiz için seçilen ülkelerin ekonomik büyümesi üzerinde negatif etkileri tespit edilmiştir. Bireysellik, belirsizlikten kaçınma, mutluluk gibi kültürel değişkenlerin ekonomik büyüme üzerinde olumlu etkileri vardır. Ayrıca kültürel değişkenler ekonomik büyümeyi düşük GSYİH olan ülkelerde, yüksek GSYİH olan ülkelerden daha fazla etkilemektedir. Düşük GSYİH ülkelerinde kültürün ekonomik büyüme üzerindeki güçlü etkisi, kültürel bir tuzağın var olma olasılığını ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is an attempt to examine the impact of certain set of cultural factors on the economic growth. The related literature has mainly focused on the effect of economic, political, and technological factors on the economic growth and surprisingly little attention has been paid to the role of cultural, social, and environmental factors. This study addresses this void and considers the cultural factors as one of the main factors that can have significant influence on the economic growth. This study has different goals. First, to best of our knowledge this is the first attempt in examining the aforementioned relationship. Second, this study identifies the relationship between culture and economic growth. Third, it also analyzes the differences in influence of economic growth in different countries with high and low GDP. A detailed analysis in the aforementioned subgroups, developed and developing countries, advances our knowledge on the subject and can help to draw fine-grained inferences regarding the effect of cultural factors on the economic growth. Further, this study stands out amongst the most complete reviews due to the fact that it contains review of scholarly journals, papers, articles and books on English, Turkish, Russian and Ukrainian languages. Many studies provide an empirical evidence that the cultures play an important role in economic growth. However, with the emergence of new possibilities for data processing, more complete databases and statistical packages, the analysis in this study will reveal more accurate and expanded results. In addition, most of the mentioned studies analyze the impact of culture on business and organizational environment. Micro-analyzes are most common in the literature, but in our study, we examine the effects of the cultures on economic growth. In the literature, to the best of our knowledge, there has been no study on the effects of culture on economic growth by categorizing countries in terms of high and low GDP. Comparisons of countries with different income levels are made to test the“cultural trap”hypothesis. vii Using cultural variables constructed by Hofstede, platform of social and cultural database of World Value Survey by Inglehart, and the index of happiness arranged by World Happiness Report, this study develops a wide range of cultural variables. Analyzes of this study, which include cultural and economic variables, were made using correlation analysis, multiple linear regression model and independent samples t-test methods. According to the findings, cultural variables demonstrated significant impact on economic growth. Variables such as power distance, masculinity and obedience found to be negatively associated with economic growth of the countries chosen for the analysis. Cultural variables such as individualism, uncertainty avoidance, happiness discovered to have positive impact on economic growth. Additionally, cultural variables demonstrate bigger impact on economic growth in the countries with low GDP than in countries with high GDP. The strong impact of culture in the countries with low GDP, reveals the possibility of a cultural trap.