Kur'ân-ı Kerîm'de Libâs kavramı
The concept of el-Libas in the Qur'an
- Tez No: 511267
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Elbise, ahlâk, sükûn, beden dili, kültür, Cloth, Ethics, Tranquility, Body language, Culture
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, kılık-kıyafet konusunda kişinin, vücudundaki örtünmesi gereken yerleri örtmesi, giydiği elbisenin altını gösterecek kadar şeffaf olmaması, gösterişe kaçmaması ve örfe uygun olması gibi konuları esas almıştır. Libâs, toplumun düzenini korumada temel faktörlerden biri olarak sayılır. Kur'ân-ı Kerîm, bu konuda temel ilkeleri zikretmiş bulunmaktadır. İnsan küresel ısınma ve fırsat eşitsizliği gibi varoluşsal sorunlarla karşı karşıya kalmasına karşın, bazı toplumlarda giyim-kuşamın parametrelerinin neliği en çok tartışılan ve insanları en çok ihtilafa düşüren sorun olması düşünülmesi gereken meseledir. Giyim-kuşam hususundaki bu verimsiz kısır döngülü tartışmaların açıklığa kavuşturulmasına katkı sağlamak amaçlı, rivâyet, dirâyet tefsirleri ve son dönem müfessir, fakîh ve düşünürlerin görüşleri referans alınmıştır. Çalışmamız giyim-kuşamla sınırlı kalmayıp, elbisenin mecâzî anlamlarıyla ilgili kavramların da, her biri birer elbise olduğu açıklanmıştır. Özellikle insanın dünya ve âhirette huzur içinde olabilmesiyle ilgili kavramlar zikredilmiştir. Kur'ân-ı Kerîm, genel olarak bütün insanlara indirilen ilâhî bir kitaptır. İnsanlık onun rehberliğine her dönemde ihtiyaç duymuştur. Görünen şudur ki, insana şah damarından daha yakın olan Allah, onun problemlerinin çözümünü de en iyi bilendir. Dolayısıyla birey, aile ve toplumlardaki huzursuzluğun çözüm adresi, hayat kitabı olan Kur'ân-ı Kerîm'in evrensel mesajlarında aranmalıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis is based on subjects such as covering the places where the person should cover the body, not wearing transparent clothes, not showing the bottom of the dress, being suitable for the culture. Libâs is regarded as one of the main factors in the protection of social order. Quran Karim mentioned the basic principles of this. While humankind is faced with existential problems such as global warming and inequality of opportunity, in some societies clothing parameters are the most discussed issue and the reason for thinking of it should be think about. In order to contribute to the explanation of the ineffective discussions about the clothes, the views of rifet and diraet tafsirs and the opinions of the thinkers were taken into consideration. Our work is not only limited to clothes, but also the concepts about the metaphorical meaning of the dress, each meaning is explained. In particular, terms related being happy in the World and in the Hereafter were used. The Quran, is a holy book, was sent to all people. Mankind has always needed his guidance. Allah, who is closer to human being than its veins, best knows how to solve people's problems. Therefore, the solution address of problems of individual, families and communities should be found in the universal messages of Quran Karim, the book of life.