İş ve sosyal güvenlik mevzuatı bakımından sanatçı hakları: Oyuncular üzerine bir alan araştırması
Artist rights in terms of labour and social security legislation: A field research on performers
- Tez No: 511327
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY GÖKÇEK KARACA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sanatçıların iş ilişkileri, Sanatçıların sosyal ve ekonomik hakları, Sanatçıların yaşam ve çalışma koşulları, Labour relations of artists, Social and economic rights of artists, Life and working conditions of artists
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Toplumların sosyal ve kültürel birikimlerinin bir ifadesi olan sanatın insanların yaşamlarını zenginleştiren bireysel yönü yanında, toplumsal açıdan da büyük bir önemi bulunmaktadır. Sanatın temelinde yatan husus, insanların yaratıcı yönlerinin gereği gibi ortaya çıkabilmesidir. Sanatçılar toplumsal politikaların yönlendirilmesi ve şekillenmesi noktasında önemli rol oynamakta, yaratıcı ve eleştirel bakış açıları ile toplumun ilerlemesine katkı sunmaktadırlar. Bu bakımdan, sanata ve sanatçıya gereken önemi ve değeri veren toplumlar sosyal, kültürel ve endüstriyel alanda da ilerleme kaydetmektedir. Ülkemizde, sanat ve sanatçının korunması bakımından devletin anayasal düzeyde yükümlülükleri bulunmaktadır. Gerek bu yükümlülüklerin hayata geçirilebilmesi, gerekse taraf olunan uluslararası hukuki düzenlemelerin gereklerinin yerine getirilmesi bakımından sanatçı haklarının korunup geliştirilmesi önem arzetmektedir. Bu çalışma ile sanatçıların bireysel ve toplu iş hukukuna ilişkin temel hakları ile sosyal güvenlik hakları bakımından durumları ele alınmış, mevzuat ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede, söz konusu hakların korunması ve geliştirilmesi bakımından özellikle hukuksal düzeyde yapılacak çalışmalara katkı sunulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Art, which is an expression of the social and cultural accumulations of the societies, has a great social significance as well as an individual aspect that enriches the lives of the people. What lies at the heart of art is that the creative aspects of people can emerge as required. Artists play an important role in the orientation and shaping of social policies and contribute to the advancement of society through creative and critical perspectives. In this respect, societies that provide the necessary preciousness and value to art and artists are also making progress in social, cultural and industrial landscapes. In our country, the state has obligations at the constitutional level in terms of the protection of arts and artists. It is important to protect and develop the rights of the artists in order to fulfill these obligations and fulfill the requirements of the international law regulations. With this study, the basic rights of the artists regarding collective labor law and social security rights were discussed and problems arising from legislation and application were tried to be determined. In this framework, it is aimed to contribute to the work to be done especially at the legal level in terms of protection and development of the rights.