Belediyelerde kurumsal kapasite geliştirme: Bolu Belediyesi örneği
Institutional capacity building in municipalities: Example of Bolu Municipality
  1. Tez No: 511356
  2. Yazar: KEVSER GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel yönetim, Kurumsal Kapasite, Yönetim Yaklaşımı, Kurumsal Kaynaklar, local management, corporate capacity, management approach, corporate resources
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Vatandaşlara en yakın birimler olmaları nedeniyle yerel yönetimler, özellikle de belediyelerin görev ve sorumlulukları gün geçtikçe artmaktadır. Belediyeler görev ve sorumlukluklarını en iyi şekilde yerine getirebilmek için kurumsal değerlendirmelerini yapmak ve performanslarını artırıcı adımları atmak amacıyla kapasite çalışması yürütürler. Belediyeler kendilerine verilen yetkiler doğrultusunda halkın kültür ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çeşitli hizmetler de sunmaktadır. Bolu Belediyesinde kültür ve sosyal işler müdürlüğünün ve bağlı birimlerinin kurumsal kapasitenin geliştirilmesine yönelik olan bu çalışmada kültür ve sosyal işlerin daha etkili ve verimli hizmet verebilmesi için mevcut sorunların tespit edilmesi yönelik bir çalışma yürütülmüştür. Kurumsal Kapasite kavramı üç değişken bazında incelenmiştir: Kurumsal Kaynaklar (mali ve fiziksel kaynaklar, kurumsallaşma, çalışanların memnuniyeti) Yönetim Yaklaşımı (performansa dayalı yönetim, kamusal hizmet sunumu, çözüm odaklı yaklaşım) ve Kurum Kültürü.
Özet (Çeviri)
Since they are the closest units to citizens, the duties and responsibilities of local governments, especially municipalities, are increasing day by day. Municipalities carry out capacity studies in order to make institutional assessments and take steps to improve their performance in order to ensure the best performance of their duties and responsibilities. Municipalities also offer various services to meet the cultural and social needs of the people in accordance with the authority given to them. In this study, which is aimed at improving institutional capacity of the Directorate of Culture and Social Affairs and its affiliated units in Bolu municipality, a study was carried out in order to determine the existing problems in order to provide more effective and efficient service of Culture and Social Affairs. The concept of institutional capacity is examined in three variables: corporate resources (financial and physical resources, institutionalization, employee satisfaction) management approach (performance-based management, public service presentation, solution-oriented approach) and corporate culture.