Toplum ruh sağlığı merkezi (TRSM) binalarının bina program verilerinin belirlenmesi üzerine bir inceleme
An analysis on the determination of building program data in community mental health center (CMHC)
- Tez No: 511637
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YEĞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Toplum ruh sağlığı merkezi, TRSM, Kullanım sonrası değerlendirme, Program verileri, Programlama, Community mental health service, CMHS, Post-occupancy Evaluation, Program data, Programming
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de 2011 yılında yayınlanan yönerge ile faaliyete geçmiş olan toplum ruh sağlığı merkezlerinin, program verilerini oluşturan alan, kapasite, işlev akış, örgütlenme ve donatım verilerinin KSD yöntemi kullanılarak belirlenmesini amaçlamakta, elde edilen bulgular ve sonuçların data havuzuna eklenerek gelecek dönemlerde tasarlanacak TRSM binaları için altyapı oluşturması hedeflenmektedir. Çalışma kapsamında Antalya, Mersin, Gaziantep, Kilis illerinde toplam 11 TRSM incelenmiş, sahip oldukları mekanların açılımları yapılarak fiziksel ve yönetimsel veriler analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular kullanıcı görüşleri ile sentezlenerek bu mekanlarda program verilerinin ihtiyaçları karşılama oranları belirlenmiş, bu veriler tümevarım yöntemi ile genele yayılmıştır. Sonuç olarak TRSM binalarında mekan ölçütlerinin iyileştirilmesi yönünde minimum alan - kapasite ilişkileri, mekan dizilimleri ve donatı ihtiyaçları belirlenmiş ve sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimes to determine the program datas ,which are area, capacity, function flow, organization and equipment inputs, of community mental health centers which became operational with the guidelines published in Turkey in 2011, by using KSD methods. It is intended to create infrastructure for TRSM buildings to be designed in future periods by adding the findings and results to the data pool. In the scope of the study, 11 TRSMs were examined throughly in Antalya, Mersin, Gaziantep, Kilis, and physical and administrative data were analyzed through making program expansions of in these TRSM's spaces. The ratio of meeting needs in the program data specified regarding the obtained findings were synthesized with user opinions. Ultimately, this data has been generalized by inductive method. As a result, minimum space - capacity correlations, space layouts and equipment requirements have been identified and presented to improve the space criterias in TRSM buildings.