Örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi: Telekomünikasyon şirketleri örneği
The effect of organizational culture on organizational commitment: Example of telecommunication companies
- Tez No: 511728
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Örgütsel Bağlılık, Örgüt Başarısı, Organizatonal Culture, Organizational Commitment, Organizational Success
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Örgüt kültürünün birleştirici ve bütünleştirici bir unsur olarak örgüt başarısı üzerindeki etkisinin, örgüt kültürünü araştırmaya değer bir konu haline getirdiği görülmüştür. Yapılan araştırmalarda örgüt kültürünün performans, verimlilik, motivasyon, örgütsel vatandaşlık davranışı, iş tatmini, örgütsel bağlılık gibi pek çok unsur üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Örgütsel bağlılık ise özellikle rekabetin arttığı son yıllarda örgütlerin başarısı açısından olmazsa olmaz unsur olarak bu araştırmada incelenmiştir. Telekomünikasyon sektöründe örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi inceleme amaçlı yapılan bu araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. 252 katılımcı ile yapılan çalışmada, örgüt kültürü ölçümlemesinde Cameron ve Quinn'in oluşturduğu ölçekten yararlanılmış, örgütsel bağlılık ölçümlemesinde ise Allen ve Meyer'in örgütsel bağlılık ölçeğinden yararlanılmıştır. Bunlar haricinde katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorular sorulmuştur. Sonuçlar IBM SPSS 21 programı ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The influence of organizational culture has been seen an issue that worth investigating because of its effect on organizational success as a unifying and integrative element. In researches, organizational culture has been found to be influential on many factors such as performance, productivity, motivation, organizational citizenship behaviour, job satisfaction, organizational commitment. On the other hand, organizational commitment has been investigated in this research as a crucial factor in the success of organizations in recent years, especiallywhem competition has increased. Questionnaire method has been used in this research which is aimed to investigate the relation between organizational culture and organizational commitment in the telecommunication sector. In the study conducted with 252 participants, the scale created by Cameron and Quinn was used in the measurement of organizational culture and in the measurement of organizational commitment. Apart from this, some questions were asked to determine the demographic characteristics of the participants. The results were analyzed by IBM SPSS 21 programme.