Dünyadaki varlık fonları ve ülke ekonomilerine katkıları: Türkiye modeli
Sovereign state wealth funds in the world and contributionsto the nations economy: Turkey model
  1. Tez No: 511737
  2. Yazar: BERKHAN ATASOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜÇLÜ OKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusal Varlık Fonu, Ekonomik Kalkınma, Varlık Finansmanı, Sovereign Wealth Found, Economic Development, Asset Financing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
“Ulusal varlık fonları”hükümetlerin, portföylerinde tuttukları varlıkları, yurtiçi, yurtdışı ayrımı yapmadan, ulusların kendi çıkarları yönünde, uzun dönemli stratejiler planlayarak yatırımlarını yapmak için oluşturdukları özel amaçlı fonlardır. Dünyada ortalama 80 ülkenin varlık fonu bulunmaktadır ve bu fonların ortalama değeri 10 trilyon dolardır. Kaynak alanları doğal kaynaklar ve petrol türevleri ile ihracat ve finansal piyasalardaki gelirlerdir. 2016 yılında da Türkiye varlık fonu kurulmuştur. Bu çalışmanın amacı ve kapsamı, dünyadaki varlık fonlarının yapıları, kaynakları, modelleri, mevzuatlarının ele alınarak ülke ekonomilerine sağladıkları faydalarını Türkiye varlık fonu açısından ele almaktır. Çalışma şu sıralamadadır; varlık fonları, dünyadaki uygulamalar ve Türkiye'deki varlık fonu kapsamlı olarak incelenmiştir. Bu çalışmada Türkiye'de varlık fonunun hayata geçirilmesiyle ortaya çıkan ya da çıkacak olan olumlu ve olumsuz etkilerin analizinde swot analizi yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
“Sovereign Wealth Funds”are special purpose funds established to invest in the hands of the states by creating long-term strategies in the interests of the nations without distinction between the domestic and the foreign countries. In the world there are asset funds of an average of 80 countries with an average value of $ 10 trillion. Resource areas are natural resources and oil derivatives others exports and financial market revenues. Turkey asset fund was established in 2016. The purpose and scope of this labor is to examine the assets, resources, models and legislations of sovereign wealth funds and the benefits they provide to the country's economies in terms of the Turkish sovereign or nations wealth fund. In this respect, sovereign or nations wealth fund in Turkey and world applications are examined first. This study in Turkey, which will be caused by the realization of the wealths of the fund or a SWOT analysis to analyze the positive and negative effects method was used.