Genel anestezi uygulanacak hastalarda klasik laringeal maske numarası seçiminde hastaların dil genişliği kullanılması
Use of patients tongue widht in selection classic laringeal mask airway size for to patients to undergo general anesthesia
- Tez No: 511755
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA BAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: klasik laringeal maske, dil genişliği, fiberoptik bronkoskop skoru, oral kaçırmazlık basıncı, postoperatif komplikasyonlar, classic laryngeal mask, tngue widht, fiberoptic broncoscope score, oral leak pressure, postoperative complications
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Klasik laringeal maskenin ile havayolu yönetiminde başarılı olmak için uygun boyutta seçilmesi önemlidir. Klinik uygulamlarda cLMA seçimi üreticilerin belirlediği kilo bazlı öneriye göre yapılsa da, bu uygulamanın her zaman başarılı olmadığı bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, genel anestezi uygulanacak hastalarda cLMA numarası seçiminde kolay ve kullanışlı bir metod belirlenmesine yönelik olarak dil genişliğinin kullanılmasıdır.. Gereç ve yöntemler: Etik kurul onayı ve hasta onamları alınan 18-80 yaş arası, ASA I-III grubunda ve havayolu yönetiminde cLMA kullanılarak genel anestezi altında elektif opere edilecek 72 hasta çalışmaya dahil edildi. Dil genişliğine göre seçilen cLMA'lar yerleştirme sonrası yerleştirme parametreleri, oral kaçırmazlık basınçları, fiberoptik görüntüleri ve postoperatif komplikasyonlar açısından değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda dil genişliğine göre seçilen cLMA'ları, ilk denemede 68, genel toplamda da 71 hastaya başarılı olarak yerleştirdik ve uygun ventilasyon koşulları sağladık. Başarılı yerleştirme sonrası, cLMA'nın içinden fiberoptik bronkoskop ile cLMA'nın anatomik pozisyonu göre yapılan değerlendirmede, 46 hastada optimal bir görüntü skoru elde ettik ve ayrıca başarılı yerleştirilen cLMA'ların ortalama orofaringeal kaçırmazlık basınç değerini 20,2 cmH2O olarak bulduk. Postoperatif komplikasyonlardan boğaz ağrısı 13, disfoni 8 ve disfaji de 5 hastada görülmekle beraber çıkarılan hiçbir cLMA'da kan bulaşı tespit edilmedi. Sonuç: Sonuç olarak dil genişliğine göre seçilen cLMA'lar ile yerleştirme sırasında ve sonrasında incelediğimiz parametrelerde başarılı sonuçlar elde edildi ve bu sonuçlara göre klasik laringeal maske seçiminde dil genişliği, üreticilerin kilo bazlı önerilerine iyi bir alternatif olabilir sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Selecting the proper size is of vital importance for the successful usage of laryngeal mask airway (LMA). In clinical practice, LMA is selected according to the manufacturers' recommendations based on the patient's body weight, which does not always work well. In this study, it has been aimed to determine an easy and practical method for the selection of LMA size. Within this scope, the tongue width of patients has been examined to determine the size (of LMA). Materials and methods: Following the approval of Institutional Ethics Committe and written informed consents, 72 ASA I-III adult patients, aged 18-80, who were to undergo general anesthesia with LMA for airway management have been included in the study. After inserting the LMAs, the size of which has been selected based on the tongue width of patients, several variables including insertion parameters, oral leak pressure, fiberoptic score and postoperative complications have been examined. Results: In our study, we have inserted LMAs selected according to tongue width into 68 patients at the first attempt and 71 patients overall, and achieved proper ventilation conditions. Following the accomplished insertion and research carried out with the method of fiberoptic bronchoscopy in accordance with the anatomical position of LMA, an optimal visual score has been obtained on 46 patients. In addition, it has been found that oropharyngeal leak pressure value of LMAs inserted successfully is 20,2 cmH2O. It has been identified that 13 patients had a sore throat, 8 had dsyphony, and 5 had dysphagia in terms of postoperative complications out of the ones included in the study, while no blood has been transmitted into the LMAs. Conclusion: Within the scope of our study, we have obtained positive results after examining the parameters during and after the insertion of LMAs, and according to these results, it has been concluded that selecting the LMA size according to the tongue width of patients could be a better alternative compared to the manufacturers' weight based recommendations.