Yoğun bakım ünitesinde glutaminden zengin enteral nütrisyon destek tedavisinin morbiditeye etkileri açısından retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the effects of glutamine richenteral support therapy on morbidity in intensivecare unit
- Tez No: 511756
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN KAYMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Intensive care, enteral nutrition, glutamine, morbidity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Zamanında ve yeterli miktarda nütrisyon desteği sağlanmayan yoğun bakım hastalarında, protein ve enerji açığı ortaya çıkmakta, morbidite ve mortalitede artış gözlenmektedir. Glutamin, vücuttan amonyağın uzaklaştırılmasında, renal asit baz dengesinin korunmasında, immün sistem hücrelerinin ve proinflamatuar sitokinlerin düzenlenmesinde, protein ve nükleotid sentezinde, glukoz ve lipid metabolizmasında, glutatyon sentezinde, ısı-şok protein yapımında önemli rol oynamaktadır. Eski tarihli çalışmalarda yoğun bakım hastalarında glutamin desteğinin morbidite ve mortalitede azalmaya neden olduğu gösterilmiştir. Yakın tarihli araştırmalarda ise bu olumlu sonuçlar görülmemiştir. Bu çalışmada, yoğun bakım ünitesinde glutaminden zengin enteral nütrisyon destek tedavisinin morbiditeye etkilerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, ilk 24-48 saat içinde enteral nütrisyon başlanan,18-92 yaş arası 40 hasta dahil edilmiştir. Hastalar, glutaminden zengin (Grup G) ve kontrol (Grup K) grubu olmak üzere iki grupta incelenmiştir. Hastaların demografik verileri, yoğun bakıma yatış tanıları, ilk 24 saateki, 7,14,21 ve 27. gündeki APACHE II ve SOFA skorları, kan ve idrar laboratuar parametreleri, mekanik ventilatör süreleri ve kültür sonuçları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Hastaların demografik verileri ve yatış tanıları açısından fark yoktu. İlk 24 saatte ve 7,14,21,28. günde APACHE II ve SOFA Skorları iki grupta ve ölçüm yapılan zamanlarda benzerdi(p˃0.05). Kan, idrar, yara ve DTA kültüründe üreme oranları (p>0,05) ve kültürlede izole edilen mikroorganizma oranları iki grup arasında benzerdi. Mekanik ventilasyon süresi açısından iki grup arasında anlamlı fark yoktu (p= 0,64). İlk 24 saat ve 7,14,21,28 günde ölçülen kan ve idrar laboratuar parametreleri açısından iki grup arasında ve ölçüm yapılan zamanlarda anlamlı fark yoktu (p>0,05). Sonuç: Yoğun bakım ünitesinde glutaminden zengin enteral nütrisyon destek tedavisinin morbiditeye anlamlı etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY RETROSPECTIVE EVALUATION OF THE EFFECTS OF GLUTAMINERICH ENTERAL SUPPORT THERAPY ON MORBIDITY IN INTENSIVE CARE UNIT Introduction: In intensive care patients whose nutritional support is not available in a timely and adequate amount, protein and energy deficit arise, morbidity and mortality increase are observed. Glutamine plays an important role in the removal of ammonia from the body, maintenance of renal acid base balance, regulation of immune system cells and proinflammatory cytokines, protein and nucleotide synthesis, glucose and lipid metabolism, glutathione synthesis and heat shock protein production. In previous studies, it was shown that glutamine supplementation in intensive care patients leads to decreased morbidity and mortality. On the other hand, these positive results were not seen in recent researches. In this study, it was aimed to evaluate the effects of glutamine-rich enteral nutritional support treatment on morbidity in intensive care unit, retrospectively. Materials and Methods: Forty patients between 18-92 years of age who had enteral nutrition within the first 24-48 hours were included in the study. Patients were studied in two groups as glutamine rich (Group G) and control (Group C). These two groups were compared in terms of the following parameters: demographic data of patients, diagnosis of intensive care hospitalization, APACHE II and SOFA scores in the first 24 hours, 7th, 14th, 21st and 28th day, blood and urine laboratory parameters, mechanical ventilator durations and culture results. Results: There was no significant difference between the two groups in terms of the demographic data of the patients and the admission diagnosis. APACHE II and SOFA scores on the first 24 hours and on days 7, 14, 21 and 28 were similar in the two groups and measurement times (p˃0.05). Reproductive rates in blood, urine, wound and DTA cultures (p> 0,05) and cultured microorganism ratios were similar between the two groups. There was no significant difference in mechanical ventilation time between the two groups (p = 0.64). Blood and urine laboratory parameters measured in the first 24 hours and 7th, 14th, 21st and 28th days were not significantly different between the two groups and between the measurement times (p> 0,05). xi Conclusion: It was seen that there is no significant effect of glutamine-rich enteral nutritional support treatment on morbidity in intensive care unit.