Öğretmenlerin öğretim sürecinde zaman yönetimi becerilerini gerçekleştirme düzeyleri
The level of teachers' time management skills in the teaching process
  1. Tez No: 511860
  2. Yazar: AHMET YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN YİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim süreci, Zaman yönetimi, Ölçek geliştirme, Teaching process, Time Management, Scale development
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada amaç öğretmenlerin öğretim sürecinde zaman yönetimi becerilerini gerçekleştirme düzeylerini incelemektir. Bu amaç kapsamında okul türü, yaş, cinsiyet, eğitim kademesi ve kıdem değişkenlerinin öğretmenlerin öğretim sürecinde zaman yönetimi becerilerine yönelik etkilerini ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini 2016 – 2017 eğitim – öğretim yılında Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ve Onikişubat merkez ilçelerinde görev yapmakta olan 7671 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini bu ilçelerden rastgele örnekleme yöntemi ile seçilmiş 23 devlet okulundan ve 16 özel okuldan toplam 553 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada tarama modeli olarak ta bilinen survey yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılmak üzere araştırmacı tarafından geliştirilmiş“Öğretim Sürecinde Zaman Yönetimi Ölçeği”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. İstatistiksel hesaplamalar kapsamında frekans ve yüzde hesaplamaları yapılarak okul türü arasındaki farklılıklara ve grupların kendi içerisinde cinsiyet değişkeni ile öğretim sürecinde zaman yönetimi becerisi arasında anlamlı bir farklılaşma olup olmadığını ortaya koyabilmek adına bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. Yaş, eğitim kademesi ve kıdem değişkenleri ile öğretmenlerin öğretim sürecinde zaman yönetimi becerisi arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına ilişkin tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçları öğretmenlerin zaman yönetimi becerilerinin okul türü, yaş, kıdem ve eğitim düzeyi değişkenlerine göre farklılaşmadığını göstermiştir. Ancak ÖĞRETMENLERİN ÖĞRETİM SÜRECİNDE ZAMAN YÖNETİMİ BECERİLERİNİ GERÇEKLEŞTİRME DÜZEYLERİ II öğretmenlerin zaman yönetimi becerileri ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. İstatistiksel olarak anlamlı olan bu farklılığın hem devlet hem de özel okullardaki kadın öğretmenler lehine olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the views of teachers working in public schools and private schools on time management skills in the teaching process. The aim of this study is to determine the effects of school type, age, sex, education level and seniority variables on teachers' time management skills in teaching process. The universe of the research constitutes teachers from state and private schools in the central districts of KahramanmarasDulkadiroglu and Onikişubat in the 2016 - 2017 academic year. The sample of the study consists of 553 teachers from 23 public schools and 16 private schools selected by random sampling from these districts. The survey model was used in the study.The“Time Management Scale in Teaching Process”, which was developed by the researcher to be used in the research, was used as a data collection tool.Statistical analyses were made through the SPSS 23.0 package program. Frequency and percentage was used for descriptive features and independent sample t test was used in order to be able to reveal the differences between the school types and the effect of the gender variables within the groups on the time management skills in the teaching process. One-way analysis of variance was conducted to determine the effects of age, education level and seniority variables on the time management skills of the groups in the teaching process.The results showed that the teachers' time management skills did not differentiate according to school type, age, seniority and The level of teachers' time management skills in the teaching process IV education level variables. However, there was a significant difference between teachers' time management skills and gender variable. This statistically significant difference was observed in favor of female teachers in both private and state schools.