Enerji politikaları: Türkiye ve Avrupa Birliği karşılaştırması
Energy policies: Compapison of Turkey and the European Union (EU)
- Tez No: 511862
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖRNEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji Politikaları, Türkiye Enerji Politikaları, Avrupa Birliği, Energy, Energy Politics, Turkey Energy Politics, European Union
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bütün gelişmiş ülkeler enerji kaynaklarını elde etmek için birbirleriyle yarış içerisine girmektedirler. Bu sebeple ki enerji hem ulusal hem de uluslararası enerji meclislerinde oldukça tartışılan konuların başında yer alır. Enerji kaynaklarının dünyadaki mevcut rezervlerde sınırlı olması, tüketildikçe azalması ve bunun temini için başka ülkelere bağımlı olunması ve ayrıca yoğun kullanım sonucu çevrede olumsuz etkiler bırakması, güvenilir, istenilen tutarda, maliyeti az ve temiz enerji elde etmek, hem ekonomi hem de toplumsal hayatın temel sorunlarının başında yer almıştır. Türkiye sahip olduğu jeopolitik konumu ile temel enerji kaynağı olan petrolün ve doğal gaz oranlarının yoğun bulunduğu ülkeler olan Orta Doğu, Hazar bölgesine yakın olması hasebiyle ve ayrıca dünya enerji gündeminin merkez ülkesi sayılabilecek düzeyde olması için, kalkınabilmesi, sanayi alanında ülkelerarası rekabet edebilecek düzeyde olması için enerji talebinin yüksek olması gerekir. Buna bağlı olarak ülkede uygulanan enerji politikalarının, enerji ihtiyacını hedeflenen iktisadi gelişmeyi, toplumsal kalkınmada planlanan amaçları destekleyen ve bunları doğru biçimde, istenilen düzeyde, istenilen miktarda, güvenli ve en önemlisi çevresel etkileri de katarak karşılanmasını sağlayacak şekilde düzenlenmelidir. Diğer taraftan AB'de dünyada en çok enerji tüketen bölgelerin başında yer alır. Buna karşın sınırlı olan mevcut enerji kaynaklarının hepsini karşılayamamaktadır. Enerji yoğun ülkelerden ithal etmek zorundadır. Gösterilen enerji verileri AB'nin dışa bağımlı olduğu net bir şekilde açıklar Bu durum AB'nin arz güvenliğini tehdit eder hale gelmiştir. Bundan dolayı AB enerji arz güvenliği bağlamında politikalar geliştirmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'nin tam üyelik sürecinde uyguladığı enerji politikaları ve planlanan hedefler AB enerji politikalarına ne derece uyumlu olduğu ve bu süreçte ülke ekonomisine etkisi AB enerji politikaları açısından karşılaştırılarak cevap aranmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
All developed countries are competing with each other to obtain energy resources. That's why the energy is one of the most important subjects debated in the both national and international energy councils. Limited energy reserves, decrease in energy resources, dependence on other countries in supplying, adverse effects to the environment; difficulties in getting reliable, at the desired amount, cost-efficient and clean energy are the top of the main problems of both economic and social life. Based upon Turkey's geopolitical position, it can be regarded as the main country of the global energy agenda as it is located near the Caspian and the Middle East region where the petroleum and natural gas are found intensely. Turkey's energy demand must be high to be able to develop and compete with other countries in the field of industry. The energy policy of Turkey should be regulated to reach the targeted economic development; support the social development and supply those purposes at the desired level and amount, safely; most importantly consider the enviromental effects. On the otherside, EU is one of the most energy-consuming regions in the world. Despite that, EU can not provide the necessary energy by its own resources. So, it is an obligation to import the needed energy from the other countries. The energy datas obviously show that the EU is foreign dependent. This threatens the EU's security of supply. For this reason, the EU is developing policies on the security of energy supply. In this study, it is questioned in the sense of the EU energy policies that how compliant Turkey's energy policies with the EU energy policies in the full membership process and what are the economic effects of these policies to Turkey during this process.