Yenilenebilir enerji kaynakları ve Türkiye
Renewable energy sources and Turkey
- Tez No: 348044
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEÇİL MİNE TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Energy, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Fosil Yakıtlar, Türkiye'nin Enerji Politikaları, Avrupa Birliği, Renewable energy, Fossil Fuels, Turkey's energy policies, European Union
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
rtan nüfus ve mevcut kaynakların yetersizliği sonucu ihtiyaçlar da aynı yönde artış göstermiş,“daha iyi”yi isteyen insan, yeni enerji kaynakları arayışına girmiştir. Yakılmasıyla daha fazla enerjiyi açığa çıkaran fosil yakıtlar doğaya ve canlıların sağlığına zarar vermiş ve sağladığı faydayı gölgelemiştir. Fosil yakıtlar tüketildikçe, atıklarıyla doğal çevre de tükenmeye başlamıştır. Çalışmamda, yenilenebilir enerji kaynakları hakkında genel bilgi verilmiş, ardından yenilenebilir enerji kaynakları olumlu ve olumsuz yönleri ile birlikte açıklanmıştır. Söz konusu enerji kaynakları ile ilgili dünya ülkelerinin ve Türkiye'nin izlediği politikalar tartışılmıştır. Bunu yanı sıra Türkiye'nin enerji politikaları incelenerek yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'deki potansiyelleri ve bu potansiyellerin ne ölçüde kullanıldığı, yenilenebilir enerji kaynakları hakkındaki mevzuat ile birlikte genel olarak anlatılmıştır. Çalışmada; Avrupa Birliği ve Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yaklaşımları karşılaştırmalı olarak incelenmekte olup, bu eksende, Türkiye'nin geçmiş ve günümüzdeki çalışmalarının geleceğe yansıması ve çeşitli politika önerileri üzerinde durulmaktadır
Özet (Çeviri)
As a result of rising population of the World and inability of the available resources, needs also increase in variety; the human being, willing to have“better”, have already started to seek new energy resources. Fossil fuels which produce more energy by being burned have damaged not only the nature but also the health of the living creatures, therefore these harmful effects have surpassed their benefits. As the fossil fuels have been consumed for the sake of“the evolution of the human beings”, natural environment has also been altered by their waste. In this study, the general information was given about the renewable energy resources, then renewable energies were explained in terms of negative and positive ways. The policies of World countries and Turkey related to energy sources were discussed. Apart from that, both the potential of each renewable energy source and its evaluation level are explained and eventually the legislation on the renewable energy sources is emphasized. In the study; Turkey and the EU's approaches on renewable energy sources are analysed as comparatively; in this basic, the reflection of Turkey's performance from the past and today to the future and different political solutions are searched.