Siyasal pazarlamada tutundurma faaliyetlerinin seçmen davranışı üzerindeki etkileri
Effects of promotion activities in political marketing on electoral behaviour
  1. Tez No: 511897
  2. Yazar: ALİCAN YEDİKARDEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BURAK KÜNTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Siyasal Pazarlama, Propaganda, Tutundurma, Seçmen Davranışı, Marketing, Political Marketing, Propaganda, Promotion, Electoral Behavior
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu tez çalışması kapsamında siyasal pazarlama sürecinde faydalanılmakta olan tutundurma araçları ve faaliyetlerinin seçmen davranışı üzerindeki etkisi araştırılmakta ve bu bağlamda seçmenlerin oy verme davranışlarında siyasal tutundurma araçları ve faaliyetlerinin etkisinin bulunup bulunmadığı analiz edilmektedir. Araştırma kapsamında mevcut literatürün taranması suretiyle, pazarlama kavramı, siyasal pazarlama kavramı, özellikleri, tarihsel gelişimi, ticari pazarlama ile farklılıkları ve benzerlikleri, siyasal pazarlamayı etkileyen faktörler, siyasal pazarlama karmasını oluşturan ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma unsurları ile seçmen davranışı kavramı ve seçmen davranışı üzerinde etkili olan faktörler ele alınmaktadır. Bu doğrultuda, siyasal pazarlama kapsamında kullanılmakta olan tutundurma araç ve faaliyetleri ile seçmen davranışı konularında gerçekleştirilen literatür taramasının ardından, siyasal tutundurma araçları ve faaliyetlerinin seçmen davranışı üzerindeki etkisini saptamak üzere, SurveyMonkey internette anket uygulaması aracılığıyla 318 seçmen ile toplam 50 sorudan/ifadeden meydana gelen bir anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Yapılan anket aracılığıyla elde edilen veriler doğrultusunda da tez konusu hakkında değerlendirmelerde ve yorumlarda bulunulmuştur. Sonuç olarak, seçmen davranışları üzerinde siyasal tutundurma araçları ve faaliyetlerinin önemli bir etkisinin bulunduğu, katılımcıların vermiş oldukları cevapların yapılan varyans analizleri neticesinde cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu ve siyasi parti üyeliği gibi değişkenlere göre farklılaşmakta olduğu neticesi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In context to this thesis study, the effects of promotional tools and activities used in political marketing on electoral behaviours is investigated, thus whether or not political promotion tools and activities have effects on electoral behaviours of voters is analysed. Therefore, based on current literature; the marketing concept, political marketing concept, its features, historical evolution, differences and similarities with traditional marketing, factors influencing political marketing, the elements of political marketing mix as product, price, place and promotion, and electoral behaviour concept, the factors influencing this behaviour are explained. In this context, in addition to the literature review on political promotion tools, activities and electoral behaviour, there is conducted a survey consisted of 50 questions/statements with 318 respondents through SurveyMonkey online-based survey application in order to measure the effects of political promotion tools and activities on electoral behaviours of voters. Then, there has been made evaluations and comments on the data gathered via survey questionnaire. In conclusion, the results that there are important effects of political promotion tools and activities on electoral behaviours of voters, and answers of the respondents to the questions/statements differ according to the variables such as gender, marital status, education status and political party membership as a result of variance analysis are reached.