Mütekaddimîn Dönemi Ehl-i sünnet kelâmcılarına göre kerâmet
Oracle: According to first period Ahl al-sunna scholars
  1. Tez No: 511898
  2. Yazar: HASAN SEFA TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAYIN DALKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mucize, kerâmet, olağanüstü, kelâm, velî, Miracle, oracle, extraordinary, kalam, saint
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın amacı, daha ziyade mutasavvıflar tarafından ele alınan kerâmet hadiselerine, ilk dönem Ehl-i sünnet kelâmcıları tarafından nasıl bir tavır geliştirildiğini tespit etmek ve söz konusu kerâmet hadiselerinin mucize karşısındaki konumunu ilk dönem kelâmcılarının bakış açısıyla belirlemektir. Girişte konunun önemi ve amacı, çalışmanın kapsam ve yöntemine yer verilmiştir. Birinci bölümde kerâmet kelimesinin etimolojik tahliline yer verilmektedir. Bu bağlamda kelimenin Araplar arasında nasıl kullanıldığı irdelenip velîlerde ortaya çıkan olağanüstülüklere nasıl isim olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Daha sonra kerâmet hadiselerinin Kur'an ve hadislerde nasıl geçtiği tespit edilmiştir. Ayrıca kerâmet kavramının, mucize ve diğer kavramlar ile ilişkisi açıklanmaktadır. İkinci bölümde bazı zümre ve kişilerin kerâmet hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. İlk olarak kerâmet hadiselerine en fazla değinen Sufiyye zümresinin görüşlerine temas edilerek onların bu olaylara bakış açısı ortaya konulmuştur. Sonrasında Şia mezhebinin imamlarına atfettikleri kerametlere değinilmiş ve Şia'nın kerâmete yaklaşımı tespit edilmeye çalışılmıştır. Burada son olarak İslâm filozoflarından İbn Sînâ'nın kerâmet hadiselerine yaklaşımı değerlendirilmektedir. Üçüncü bölümde ilk dönem Ehl-i sünnet ekollerinin görüşleri sırasıyla verilmektedir. İlk olarak Selefiyye ekolünün görüşlerinden başlanmakta, daha sonra ise Eş'arîyye ve Mâtüridiyye ekolünün ilk döneminde konu hakkında görüş beyan eden kelâmcılarının görüşlerine yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study consist of an introduction and three chapters. The aim of this study is to determine what kind of attitude was developped by the early Ahl al-Sunna scholars to the oracle incidents which were discussed mostly by Sufis and to determine position of the oracle incidents against miracles from the point of view of early period kalam scholars. The importance and purpose of the issue, content and method of study are included in introduction. In the first chapter, the etymological analysis of the word oracle are given. In the context, it was attempted to determine how the name of oracle was used between the Arabs. Later, it was determined how were pussed ot the Qur'an and hadiths. It also was explaned the relation of the concept of oracle with miracles and other concepts. In the second chapter, the opinions of some groups and people about oracle are given. At first, the viewpoints of Sufiyye group, which the more touch to of oracle incident was examined. Later, oracles attiributed to the imams of the Shia sect were touched and attempts were made to find Shia's approach to the oracle. Finally, İbn Sina's approach who inside of Islam Philosophers, to the oracle incidents is evaluated. In the third part, the views of the schools of Ahl al-Sunna in the first period are given respectively. Firstly, of starting from the views of Salafiyye, later views of Maturidiyya ve Ash'arîyye scholars oracle about incidents was mentioned