Çocuk yaşta evliliklerin ihmal ve istismar kapsamında değerlendirilmesi: 2016 yılı Ağrı örneği
The evaluation of child marriage in the scope of negligence and abuse: Year 2016 Ağrı city
- Tez No: 511922
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLIN DİKMEN ÖZARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Child marriage, Child Bride, Children's rights, Child abuse
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Araştırmamız çocuk evliliklerin özel olarak da kız çocuklarının“çocuk gelin”üzerine yapılmış bir saha araştırmasıdır. Araştırmanın sorunsalı; Bu evliliklerin çocuklar üzerinde yapmış olduğu hak ihlallerini ve yaşatmış olduğu durumların ihmal ve istismar kavramları üzerinden açıklanmaya çalışılmasıdır. Araştırma evreni olan Ağrı ilinde; 18 yaşın altında evlenen 17 kadın katılımcı üzerinden, nitel araştırmanın derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak yapılmıştır. Araştırma boyunca yapılan görüşmeler ve gözlemler detaylı olarak bu bölümde incelenmiştir. Sonuç bölümünde; bu evliliklerin hem hak ihlallerinin hem de ihmal ve istismarın nedeni ve sonucu olduğu gözlemlenmiştir. İkinci olarak bululan sonuçta ise bu evliliklerin toplumuzda bu kadar yaygın ve meşru olmasında; gerek ulusal hukuk sisteminde olan yasaların uyuşmazlığı gerekse de bu evliliklere ataerkil bakışın yaratmış olduğu kültürel sistemin etkileridir. Bu evlilikler çocuk haklarına aykırı ve çocuğun fiziksel, cinsel ve duygusal gelişimine ket vurmakta olduğu saptanmıştır. Anahtar kelime; Çocuk evlilikleri, çocuk gelin, çocuk hakları, çocuk istismarı
Özet (Çeviri)
Our study is a field study regarding child marriage, focusing mainly on females or“child brides”. The study's main concern is to show what they have been put through and the violation of children's rights done through those marriages, explaining concepts of neglect and child abuse. The study, using techniques of qualitative research, has been done in the city of Ağrı, with 17 females under the age of 18 taking part in our in-depth interviews. In this chapter, the interviews and observations done through our research are examined in great detail. In conclusion, Child marriage is both a cause and a consequence of rights' violation, neglect and abuse of children. Furthermore, the inconsistency of our legal system and the patriarchal views caused by cultural systems are reasons of these marriages being both widespread and legitimate in our society. Child marriages are an obstacle to children's physical, sexual and emotional development and against children's rights once and for all.