Geri Dön

The role of mass media, appraisal of terror threat, anticipatory fear and sense of control on posttraumatic stress in a context of ongoing terror attacks

Devam eden terör saldırıları ortamında kitle iletişim araçlarının, terör tehdidi değerlendirmesinin, beklentisel korku ve kontrol algısının travma sonrası stres belirtileri üzerindeki rolleri

  1. Tez No: 511926
  2. Yazar: DAFNE BENBANASTE BENLEVİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ŞALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78

Özet

Bu çalışmanın amacı medyada terör haberlerine maruz kalma, terör tehdidin değerlendirmesi, algılanan tehdit sebebiyle oluşan korku ve kişinin hayatı üzerindeki kontrol hissi ve TSSB semptomları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Örneklem İstanbul ve Ankara'da yaşayan, 18-80 yaş aralığında olan 350 yetişkinden oluşmaktadır. Katılımcılar, Medya Takip Alışkanlıkları Formu, Stresle Başa Çıkma Ölçeği, Devam Eden Terör Tehdidi Değerlendirme Formu, Terör ile Bağlantılı Korku ve Kontrol Duygusu Ölçeği ve Travmatik Stres Belirti Listesi için internet ortamında doldurdukları ölçekler ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçları, medyada terör ile ilgili haberlere daha fazla maruz kalmanın ve bu haberlerin yarattığı yüksek sıkıntının terör tehdidi değerlendirmesinde artışa yol açtığını ortaya koymuştur. Katılımcıların %15'i TSSB tanısı almasa bile, klinik olarak anlamlı düzeyde TSSB bildirmişlerdir. TSSB'nin en güçlü yordayıcısı terör tehdidi nedeniyle oluşan beklentisel korku ve kontrol kaybı hissi olarak bulunmuştur. Medyada terör ile bağlantılı haberlere maruz kalma derecesinin ve bunun yarattığı sıkıntının da TSSB semptomları ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Ancak terör tehdidi değerlendirmesinin TSSB semptomları ile ilişkisi olmadığı ortaya konulmuştur. Beklentisel korku ve kontrol kaybı hissinin, terör tehdidi değerlendirmesi ve TSSB ilişkisine aracılık ettiği görülmüştür. Başa çıkma stratejileri arasında sadece sosyal destek baş etme stratejisi TSSB'yi anlamlı olarak öngörmüştür. Klinik müdahalelere ve gelecekteki araştırmalara ilişkin çıkarımlar ve mevcut araştırmanın eksiklikleri araştırma içinde tartışılmıştır.

Özet (Çeviri)

The aim of this study was to examine the interrelationships among exposure to terror news in the media, appraisal of ongoing terror threat, fear due to perceived ongoing threat to safety and sense of control over life and PTSD symptoms. The sample consisted of 350 adults, aged between 18-70, who lived in Istanbul and Ankara. They were assessed online with self-administered scales for Media Exposure, Coping with Stress Scale, Ongoing Terror Threat Appraisal Instrument, Terrorism-Related Anticipatory Fear and Sense of Control Loss Scale and Traumatic Stress Symptom Checklist. The results of the study revealed that increased level of exposure to terror related news in the media and higher level of distress associated with such exposure lead to over-estimation of appraisal of terror threat. Fifteen percent of the participants reported clinically significant levels of PTSD (if not a diagnosis of PTSD). The strongest predictor of PTSD was anticipatory fear due to perceived ongoing terror threat to safety and sense of loss of control in life. Levels of exposure to terror news in the media and the distress caused by it were also associated with PTSD symptoms, but appraisal of ongoing terror threat was not. Anticipatory fear and sense of loss of control mediated the relationship between ongoing terror threat appraisal and PTSD. Among coping strategies, only less use of social coping strategies significantly predicted PTSD. Implications for clinical interventions and future research as well as limitations of the current study were discussed.

Benzer Tezler

  1. Кыргызыстандагы ммкнын өнүгүү маселелери жана өзгөчөлүктөрү ('азаттык' радиосунун мисалында)

    Kırgızistan'daki kitle iletişim araçlarının gelişim sorunları ve özellikleri ('Azattık' Radyosunun örneğinde)

    MEHMET AKİF GÜNAY

    Yüksek Lisans

    Kırgızca

    Kırgızca

    2009

    İletişim BilimleriKırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi

    İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. KADIRKUL ÖMÜRKULOV

  2. Ergenlerim kimlik oluşturma sürecine televizyon programlarının etkileri (Denizli ili Tavas ilçesi örneği)

    The effects of the television programs on the identity creating process of adolescents (The example of Denizli city Tavas town)

    ESRA SADİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    PsikolojiGazi Üniversitesi

    Felsefe Grubu Öğretmenliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İHSAN SEZAL

  3. Ortaöğretim öğrencilerinin suça yönelmesinde kitle iletişim araçlarının rolü (İstanbul ili Bağcılar ilçesi örneği)

    The role of mass media in the coercion of high school students to crime (City of İstanbul, Bagcılar county sample)

    ŞERİFE KOPTUR ŞEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    Eğitim ve ÖğretimBeykent Üniversitesi

    İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. KENAN GÖÇER

  4. Kentsel kültürün oluşumunda kitle iletişim araçlarının rolü

    The Role of mass media means in the formation process of urban culture

    ŞENNUR ALDEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    Kamu YönetimiAnkara Üniversitesi

    Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CEVAT GERAY

  5. The role of mass media tools on efl speaking skills

    Kitle iletişim araçlarının yabancı dil olarak İngilizce konuşma becerileri üzerindeki rolü

    MUHSİN YANAR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2013

    İngiliz Dili ve Edebiyatıİstanbul Aydın Üniversitesi

    İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BİRSEN TÜTÜNİŞ