TOPSIS ve ELECTRE yöntemi ile tedarikçi seçimi: Kozmetik sektöründe bir uygulama
Supplier selection with TOPSIS and ELECTRE method: An execution in cosmetic sektor
  1. Tez No: 512019
  2. Yazar: BEGÜM DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarikçi Seçimi, Tedarik Zinciri Yönetimi, Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, TOPSIS, ELECTRE, Supplier Selection, Supply Chain Management, Multi-Criteria Decision Making Methods, TOPSIS, ELECTRE
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
İşletmenin kısa ve uzun vadeli hedeflerine ulaşmasında ve performansını artırmasında, tedarikçi seçimi ile başlayan tedarik zinciri yönetiminin önemli bir rolü vardır. Tedarikçi seçimi, işletmenin mevcut planları çerçevesinde alternatif tedarikçileri arasından kendisine rekabet avantajı sağlayacak en iyi tedarikçiyi seçmesidir. Dolayısıyla tedarikçi seçimi problemi, ürün, kalite, maliyet, sevkiyat ve iletişim gibi çok sayıda faktörün dikkate alınmasını ve en uygun olanının seçimini gerektiren çok kriterli bir karar verme problemidir. Bu çalışmada kozmetik sektöründe faaliyet gösteren bir firma için en uygun tedarikçi seçimi, altı adet alternatif tedarikçi ve beş adet ana kritere göre çok kriterli karar verme tekniklerinden TOPSIS ve ELECTRE yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, her iki yöntemle çözülen problemde, firma için en uygun olabilecek alternatif seçilmiş ve ortak bir tedarikçinin uygun olduğu kararına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Supply chain management starts to choosing supplier. It is significant to reach their long and short term aims and to increase their performance. Accordingly, supplier selection problem is a multi-criteria decision method which is consider some criterias like product quality, cost, shipping and communication. In this thesis, there is a company which is carry on a business cosmetic industry. There are six alternative supplier and five main criterions to find suitable supplier for his company by way of TOPSIS and ELECTRE methods. As a result of thesis, problem is solved with TOPSIS and ELECTRE methods and choosed a suitable mutual supplier.