İkinci intifada ve sonrasında İsrail-Filistin sorununa ABD dış politikasının etkisi
The impact of U.S. foreign policy on Israeli-Palestinian conflict during and after second intifada
- Tez No: 512078
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BURAK KÜNTAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Birinci İntifada, İkinci İntifada, ABD Dış Politikası, İsrail-Filistin Sorunu, Donald Trump, First Intifada, Second Intifada, U.S. Foreign Policy, Israeli-Palestinian Conflict, Donald Trump
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 109
Özet
İsrail-Filistin çatışması yıllardır üzerinde çalışılmakta olan bir konu niteliğindedir. Akademi alanında konu hakkında pek çok araştırma yapılmış olmakla birlikte, yaşanan çatışmanın çözümü hususunda da süreç içerisinde başta ABD olmak üzere pek çok ülke ve uluslararası kuruluş tarafından girişimlerde bulunulmuştur. Bu araştırma kapsamında da, İsrail-Filistin sorununun tarihsel gelişimi ele alınmış ve II. İntifada süreci sonrasında İsrail-Filistin sorunu üzerinde ABD dış politikasının etkisinin bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Tez çalışması çerçevesinde, öncelikle İsrail-Filistin sorununun gelişimi, İsrail'in kuruluşu öncesi ve sonrası şeklinde ikiye ayrılarak incelenmiştir. Ardından İsrail-Filistin sorunu ABD dış politikası kapsamında ele alınmış ve I. İntifada sürecine kadar olan süreçte ABD'nin sorun üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Sonrasında ise, önce I. İntifada, ardından da II. İntifada süreçlerinde yaşananlardan bahsedilmiş ve II. İntifada süreci sonrası ABD'nin İsrail-Filistin sorununa yönelik politikaları ile etkisi konusu ele alınmıştır. Sonuç olarak, II. İntifada sonrasında ABD dış politikasının İsrail-Filistin sorununu kısmen olumlu etkilediği, Obama döneminde önemli bir etkisinin bulunmadığı, günümüzde ise olumsuz şekilde etkileme ihtimalinin bulunmakta olduğu neticesine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
There have been lots of studies on Israeli-Palestinian conflict for years academically, and it can be said that various states (especially U.S.A.) and international organizations have attempted to solve this conflict during the process. Thus, within the scope of this academic study, historical evolution of Israeli-Palestinian conflict was discussed and the topic that whether there is impact of U.S. foreign policy on Israeli-Palestinian conflict after 2nd Intifada process or not was investigated. In context to this thesis study, first of all, the evolution of Israeli-Palestinian conflict was examined in two terms as before and after the foundation of Israeli State. Then, Israeli-Palestinian conflict was analyzed in context to the U.S. foreign policy, and the impact of U.S. on the conflict until 1st Intifada was investigated. After that, issues during 1st and 2nd Intifada processes were mentioned, and the topic of the policies and impact of U.S. on Israeli-Palestinian conflict after 2nd Intifada process was discussed. Consequently, the result that the U.S. foreign policy has partially positive impact on Israeli-Palestinian conflict after 2nd Intifada, there is no significant impact of Obama's foreign policy on the issue, and there is the potential of U.S. foreign policy's to effect negatively the peace process has been reached.