Bulmaca temelli öğrenme yaklaşımının ortaokul öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumlarına ve İngilizce öz yeterlik inançlarına etkisi
The effect of puzzle based learning on secondary school students' attitudes towards English lesson and self –efficacy beliefs in English
  1. Tez No: 512100
  2. Yazar: ÖZGÜR KÜRŞAD DERER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜNER BERKANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaokul Sekizinci Sınıf Öğrencileri, İngilizce Dersi, Bulmaca Temelli Öğrenme Yaklaşımı, İngilizce Dersine Yönelik Tutum, İngilizce Öz Yeterlik İnancı, English Lesson, Puzzle Based Learning, Attitudes Towards English, Self-Efficacy In English
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışmanın genel amacı bulmaca temelli öğrenme yaklaşımının ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutum ve İngilizce öz yeterlik inançlarına etkisini araştırmaktır. Araştırmada hem nicel hem de nitel verilerin birlikte kullanıldığı karma yöntem kullanılmış ve deneysel desen olarak öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel model tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2017- 2018 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesi Elbistan Ortaokulu sekizinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında, deney grubunda 27, kontrol grubunda ise 24 sekizinci sınıf öğrencisi bulunmaktadır. Deney grubunda dersler bulmaca temelli öğrenme yaklaşımına göre işlenirken, kontrol grubunda dersler İngilizce dersi öğretim programın öngördüğü yöntemlere dayalı olarak işlenmiştir. Araştırma sonunda, bulmaca temelli öğrenme yaklaşımının uygulandığı deney grubu öğrencilerinin grup içinde ve gruplar arasında İngilizce dersine yönelik tutumlarının ve İngilizce öz yeterlik inançlarının olumlu yönde arttığı tespit edilmiştir. İngilizce öğretim programının kontrol grubu öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumları ve öz yeterlik inançları üzerinde grup içinde etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır. Bulmaca temelli öğrenme yaklaşımı kapsamında ortaokul sekizinci sınıf öğrencilerinin İngilizceye yönelik tutum puanları ile İngilizce öz yeterlik inancı puanları arasında, deney grubu öğrencilerinin öntest ve sontest sonuçlarına göre İngilizce dersine yönelik tutum puanları ile İngilizce öz yeterlik inancı puanları arasında pozitif yönde zayıf düzeyde bir korelasyon olduğu, kontrol grubunun öntest sonuçlarına göre İngilizce dersine yönelik tutum puanları ile İngilizce öz yeterlik inancı puanları arasında ters yönde çok zayıf bir korelasyon olduğu görülmüştür. Kontrol grubunun sontest sonuçlarına göre ise İngilizce dersine yönelik tutum puanları ile İngilizce öz yeterlik inancı puanları arasında pozitif yönde zayıf düzeyde bir korelasyon olduğu görülmüştür. Bulmaca temelli öğrenme yaklaşımı kapsamında öğretmenin İngilizce dersinde bulmacaları kullanması öğrenci görüşlerine göre olumlu etkiye neden olmuştur. Deney grubunda bulmaca temelli öğrenme yaklaşımının uygulama sürecinde yapılan gözlemler sonucunda öğrencilerin eğlenerek öğrendikleri, derslere aktif katılımlarının arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to investigate the effectiveness of puzzle-based learning approach on students' attitudes towards English lesson and beliefs of self-efficacy in English of 8th grade secondary school students. In the research the mixed method, in which both quantitative and qualitative data are used, was preferred and semi experimental design with pre-test/post-test design was applied. In the study, eighth grade students of Elbistan Secondary School in Elbistan/Kahramanmaraş during the 2017-2018 educational years constitute the study group. The research was applied in two groups, one of which is experimental group and the other one is control group. The experimental group consists of 27 eighth grade students and the control group consists of 24 eighth grade students. While lessons are taught based on puzzle-based learning approach in experimental group, in control group, lessons are taught according to the suggested methods of English lesson curriculum. At the end of the study, it was concluded that attitudes towards English lesson and self-efficacy beliefs in English of the experimental group students, who were applied puzzle-based learning approach, increased within groups and between groups. It was concluded that attitudes towards English lesson and self-efficacy beliefs in English of control group students, who were applied English curriculum, were not influenced within groups and between groups. Within the context of the puzzle-based learning approach, between English attitude scores and English self-efficacy belief scores of secondasy school eighth grade students, it was found that there was a positively weak correlation between attitudes attitudes towards English lesson scores and English self-efficacy belief scores for the English course according to the pre and post test results of the students in the experimental group and it was seen that there was a very weak correlation between the attitudes towards English lesson scores for the English course and English self-efficacy belief scores according to the pre-test results of the control group. According to the posttest results of the control group, it was found that there was a positively weak correlation between attitudes towards English lesson scores and English self-efficacy belief scores. The activities carried out in the context of puzzle-based learning and the applied activities were positively effective according to students' opinions. As a result of observations made during the implementation process of teaching based on puzzle-based learning in the experimental group, it was reached that the students had fun and learned, and their active participation during lessons increased.