IŞİD/DAEŞ'in tarihsel arka planı, Suriye ve Irak siyasetine etkisi
The historical background of IŞİD, its influence on Syria and Iraq politics
- Tez No: 512110
- Danışmanlar: PROF. DR. CAFER TAYYAR ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: IŞİD/DAEŞ, Selefilik, Küresel Terör, El-Kaide, Arap Baharı, ISIL/ISIS, Salafism, Global Terrorism, al-Qaeda, Arab Spring
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, DAEŞ/IŞİD' in ortaya çıkış nedenleri, tarihsel arka planı ve güçlenmesini sağlayan etkenler ele alınmıştır. DAEŞ' in ideolojisi, hedefleri, teşkilat yapısı, finansal kaynakları, insan kaynağı, propaganda gücü ve bugün geldiği durum incelenmiştir. DAEŞ psikolojik ve sosyolojik açıdan değerlendirilmiş, DAEŞ' i oluşturan bölgesel ve küresel koşullar incelenmiştir. Arap Baharı sonrası Ortadoğu'da oluşan güç boşluğundan dolayı çeşitli terör örgütlerinin türediği anlatılmış ve DAEŞ' in de bunlardan biri olduğu vurgulanmıştır. DAEŞ' in Suriye ve Irak siyasetine etkileri ayrıntılarıyla incelenmiştir. Devlet ve devlet dışı aktörlerin bölgede oynadığı oyunlar ve üstlendikleri misyonlardan bahsedilecektir. Suriye ve Irak'ın içinde bulunduğu durum, radikal ve dini terör örgütlerinin oluşmasını kolaylaştırmaktadır. DAEŞ, kendine yüklediği misyon itibariyle hem bölgesel hem de küresel bir tehdit olarak karşımıza çıkmaktadır. İşte bu yüzden sonuç bölümünde ise, DAEŞ ile etkili mücadelenin zaman alacağı ve daha uzun yıllar Ortadoğu veya farklı coğrafyaları meşgul edeceği açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the reasons behind the emergence of the ISIL, its historical background and the factors that strengthened it are discussed. ISIL's ideology, objectives, organizational structure, financial resources, human resources, propaganda power and current state of affairs are examined. The EEA is evaluated psychologically and sociologically, and the regional and global conditions that constitute EEA are examined. It is emphasized that due to the power gap in the Middle East after Arab Spring, various Islamic terrorist organizations are reported and DAEŞ is one of these terrorist organizations. The impact of the DAEŞ on the Syrian and Iraqi politics has been examined in detail. In addition, the games played by the state and non-state actors in the region and the missions they undertake are also discussed in the study. The situation in Syria and Iraq facilitates the formation of radical and religious terrorist organizations. DAEŞ is confronted as a regional and global threat due to its mission. Therefore, in the conclusion section, it is stated that effective fighting with DAEŞ will take time and will keep Middle East or different geographies busy for many years.