Oylum Höyük Erken Tunç Çağı populasyonunda eklem hastalıkları
Articular diseases in Oylum Höyük Early Bronze Age population
- Tez No: 512112
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN AÇIKKOL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Oylum Höyük, Osteoarthritis (OA), Articular Degeneration, Paleopathology
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tezin konusu Kilis Oylum Höyük Erken Tunç toplumunun eklem hastalıklarıdır. Tezin amacı ise bu hastalıklardan yola çıkarak Oylum Höyük toplumunun yaşam biçimi hakkında ip uçları yakalamaktır. Tezin materyal kısmını toplumun erişkin bireyleri oluşturur. Bu kapsamda 43 erişkin incelenmiştir. Bunların 17'si kadın, 18'i erkek ve 8'inin cinsiyeti belirlenememiştir. Ayrıca bu bireylerin 17'si oda mezarlardan ve 28'i diğer mezar tiplerinden çıkarılmıştır. Toplumun genelinde %44,19'unda osteoartrit gözlenmiştir. Kadınlarda %58,82, erkeklerde %33,33 ve cinsiyeti belirlenemeyenlerde %37,5 oranında eklem dejenerasyonu gözlenmiştir. İncelenen bir diğer unsur mezar türüdür. Osteoartrit oranı oda mezarlarda %82,14, diğer mezar tiplerinde %61,82'dir. Bütün bu veriler ışığında Oylum Höyük toplumunu oluşturan genç erişkin kadınlar genç erişkin erkeklere göre eklem hastalıklarından daha sık etkilenmiştir. Ayrıca oda mezarlara gömülen bireyler diğer mezar tiplerine göre daha sık osteoartritten etkilenmiştir. Ulaşılan sonuçlar bize Oylum Höyük toplumunun tarım toplumu özelliği gösterdiğini işaret etmektedir. Anahtar Kelime: Oylum Höyük, Osteoartrit (OA), Eklem Dejenerasyonu, Paleopatoloji
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The topic of this thesis is the articular diseases of Early Bronze society situated in Kilis Oylum Höyük. The aim of the project is to get clues about the lifestyle of Oylum Höyük society by going out of the way of diseases. The material of the study is consisted of adult individuals of the society. In this context, 43 adult individuals were examined. Of these, 17 were female, 18 were male and 8 were not sexually identifiable. 8 individuals cannot identified in terms of gender. In addition, 17 of these individuals were removed from the room graves and 28 were removed from other grave types. Osteoarthritis was observed in %44.19 of the population. Articular degeneration was observed in %58.82 of females, %33.33 of males and %7,85 of whose gender could not be determined. Another aspect is the grave type. The rate of osteoarthritis was 82.14% in the room graves and 61.82% in the other grave types. In all these data, young adult women forming the Oylum Höyük community were more affected by joint diseases than young adult males. In addition, individuals whose buried in chamber tombs were more frequently affected by osteoarthritis than other grave types. The results indicate that the Oylum Höyük society is an agricultural society.