Hafif kafa travmalı çocuklarda bilgisayarlı beyin tomografisi bulguları
The role of head CT in pediatric patients with minor head injury
  1. Tez No: 512138
  2. Yazar: ALTAN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. SERRA ÖZBAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hafif kafa travması, çocuklar, bilgisayarlı beyin tomografisi, Glasgow koma skoru, Minor head injury, pediatric, cranial computed tomography, Glasgow Coma Score
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Hafif kafa travmalı çocukların klinik özelliklerinin, fizik muayene bulgularının, Glasgow koma skorlarının, bilgisayarlı beyin tomografisi sonuçları ile ilişkisi araştırılarak travmatik beyin hasarını öngörebilecek risk faktörlerinin ve bulguların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Ekim 2009 ve Ekim 2010 tarihleri arasında S.B. Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kafa travması nedeniyle başvuran, 0-16 yaş arası hafif kafa travmalı çocuk hastaların kayıtları ve bilgisayarlı beyin tomografilerindeki bulguları, retrospektif olarak değerlendirilmiş olup; hastaların şikayetleri, travmanın oluş şekli, fizik muayane ve Glasgow koma skorları, bilgisayarlı beyin tomografi bulguları incelenerek, travma sonrası oluşabilecek beyin hasarının saptanmasında yardımcı olabilecek risk faktörlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Bulgular: Analiz edilen 1000 hastanın 62'sinde bilgisayarlı beyin tomografisinde patoloji saptanmıştır. İki yaşından küçük olan hasta grubunda, letarji öyküsü olanlarda, skalpte şişlik öyküsü olanlarda, skalpte palpasyon bulgusu olanlarda, Glasgow koma skoru 13 ve 14 olanlarda, direkt grafisinde patoloji olanlarda bilgisayarlı beyin tomografisinde patoloji saptanma şansı istatistiksel anlamlı olarak artmaktaydı. Sonuç: İki yaşından küçük olan çocuklarda, fizik muayenede skalpte palpasyon bulguları ve letarjisi olan, direk radyografilerinde anormallik saptanan, Glasgow koma skoru 13-14 olan hastalarda patoloji daha fazla saptanmış olup tanımlanan kriterlerin biri veya birkaçının varlığında bilgisayarlı beyin tomografisi çekilmesi gerektiği sonucuna varıldı. Glasgow koma skoru 15 olan hastalarda ek kriterlerin yokluğunda ilk planda bilgisayarlı beyin tomografisi çekilmesinin gerekli olmadığı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: The relation of clinical findings, physical findings, Glasgow coma scores with cranial computed tomography was evaluated in pediatric patients with minor head injury. Our goal is to evaluate the risk factors and symptoms that can foresee a traumatic brain damage. Material and Method: In this study, we retrospectively examined pediatric head injury patients of age 0-16 who consulted to our emergency unit. We evaluated their records, computed tomography findings, and analyzed the symptoms of the patients, the way the trauma occurred, physical examination findings in addition to Glasgow coma scores. In this manner, we tried to determine the risk factors that can help to detect a post-traumatic brain injury. Results: Cranial computed tomography abnormailities were identified in 62 of the 1000 cranial computed tomography scans. This study revealed significiant correlations between cranial computed tomography abnormalities and patients with the following features: under two years, with episodes of loss of consciousness, with head abnormalities detected after physical examination or radiography, with Glasgow Coma Scores of 13 or 14. Conclusion: Abnormalities in cranial computed tomography were mostly detected in patients with the following features: under two years, with episodes of loss of consciousness, with head abnormalities detected after physical examination or radiography, with Glasgow Coma Scores of 13 or 14. We conclude that in the presence of one or more of these criteria, computed brain tomography is required. In the absence of additional risk factors, cranial computed tomography examination should not be considered necessary in patients with Glasgow Coma Scores of 15.