Bankalardaki performans değerlendirme sisteminin örgütsel bağlılığa etkileri
The effects of organizational performance evaluation system on organizational context
- Tez No: 512213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKAİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Değerlendirme, Örgütsel Bağlılık
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sürekli gelişmekte olan ekonomik ve teknolojik ilerlemeler ışığında işletmeler yaşamlarını sürdürmek ve rekabet edebilmek için çeşitli stratejik kararlar almak durumundadırlar. Firmaların geleceğe yönelik kararlarındaki başarısını iyi bir performans değerlendirmesi gerçekleştirilmesi oldukça etkilemektedir. Bu açıdan performans değerlendirme konusu hem firmaların kaynaklarının etkin kullanımında rol oynarken hem de sektördeki rekabet durumunun tespit edilmesi hakkında yöneticilere yol göstermektedir. Performans değerleme faaliyetleri yöneticilerden başka çalışanların örgüte olan tutumları üzerinde de etkili olabilmektedir. Bu bağlamda, Ankara İlinde yer alan özel bir banka çalışanlarının performans değerlendirme ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin araştırılmasına yönelik gerçekleştirilen çalışma 366 çalışan üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırma neticesine kurumsal ve bireysel olarak gerçekleştirilen performans değerleme faaliyetlerinin etkinliğinin örgütsel bağlılık üzerinde yüksek düzeyli etkisinin olduğu görülmektedir. Bununla birlikte sektör çalışma süresi ve yaşı fazla olan, gelir durumu yüksek düzeyde olan, evli ve erkek banka çalışanlarının örgütsel bağlılık ve performans değerlendirmeye yönelik olumlu görüşlerinin düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the light of ever-evolving economic and technological progress, businesses must make various strategic decisions to maintain and compete. Achieving a good performance appraisal is greatly influencing the success of companies in their future decisions. In this respect, the performance evaluation issue leads the managers on both determining the competitive situation in the sector while playing a role in the effective use of the firms' resources. Performance appraisal activities can also have an effect on the managerial attitudes of other employees than managers. In this context, a study was carried out on 366 employees to investigate the relationship between performance evaluation and organizational commitment of a private bank employee in Ankara. As a result of the research, it is seen that the effectiveness of institutional and individual performance appraisal activities has a high level of influence on organizational commitment. However, it was found that married and male bank employees with high age and high age of employment in the sector have a high level of positive opinions regarding organizational commitment and performance evaluation.