Öğretmen dönüşümü özelinde beden eğitimi öğretmenliği: Nereden? nereye?
Physical education teacher specific to teacher transformation: From where to where
  1. Tez No: 512263
  2. Yazar: AHMET ENES SAĞIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENK TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Öğretmeni, Dönüşüm, Değişim, Physical Education Teacher, Transformation, Change
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Bu araştırmada beden eğitimi öğretmenliği imgesinin yıllar içerisinde nasıl bir değişim ve dönüşüm süreci geçirdiği ve bu duruma neden olan faktörlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Nitel araştırma yöntemlerinden olan olgu bilim (fenomenoloji) kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinde 2016-2017 yılı içerisinde MEB'e bağlı resmi ortaokul ve liselerde halen görev yapan veya farklı yıllarda emekli olmuş 22 beden eğitimi ve spor öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan 18 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler Nvivo programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma verilerine ilişkin analiz sonuçları incelendiğinde, eski öğretmenler ile mevcut beden eğitimi öğretmenleri arasında birtakım farklar ortaya çıkmıştır. Eski beden eğitimi öğretmenlerinin daha çalışkan, özverili, disiplinli, iletişimi kuvvetli, bireysel becerileri yüksek, aynı zamanda daha nitelikli öğretmenler olarak tanımlanırken; günümüzdeki mevcut beden eğitimi öğretmenlerinin kendilerine sunulan imkanların dışına çık(a)madığı, ihtiyaçları gidermek için farklı yollar denememelerinin yanında sisteminden kaynaklı olarak öğretmenin kendini geliştirme ihtiyacı duymadığı, formasyon bilgilerinin iyi olmasına rağmen sportif alan bilgi birikimlerinin yetersiz olduğu aynı zamanda bu öğretmenlerin çevreyle ve kendi zümreleri ile olan diyalog ve işbirliğinin zayıf olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma kapsamındaki tarih aralığı dikkate alındığında, katılımcılarca olumlu olarak değerlendirilen geçmişteki beden eğitimi öğretmeni imgesinin, birbirini takip eden politikalardan etkilendiği ve söz konusu zaman dilimi içerisinde beden eğitimi öğretmeni imgesinin olumsuz bir dönüşüm geçirdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to determine the changes and transformations of the physical education teacher image over the years and to determine the factors that cause this change and transformation. Material and Method: In this research, case study (phenomenology) was used as qualitative research methods. The study group consisted of 22 physical education and sports teachers who retired in various times or are currently working in primary schools and high schools under MONE in 2016 and 2017. Semi-structured interview form consisting of 18 questions prepared by the researcher was used as data collection tool in the research. The data were analyzed using the Nvivo program. Findings: When the analysis results of the research data were examined, some differences appeared between the retired teachers and the currently working physical education teachers. Retired physical education teachers are more hard-working, self-sacrificing, disciplined, have good communication skills, have high individual skills and are more qualified at the same time; while physical education teachers, who are still working, have not tried out different ways to get their needs out of the possibilities offered to them and at the same time it is found that the teacher does not need self-improvement due to the system, the knowledge of the sporting field is inadequate even though the formation information is good, and that these teachers have weak dialogue and cooperation with the society and their own communities. Conclusion: As a result of the research, considering the date range of the research, the positive image of physical education teachers in the past has been adversely affected by the successive politics of the day. Ultimately, it can be said that the physical education teacher image has changed and undergone a negative transformation.