İleri evre küçük hücreli dışı akciğer karsinomlarında PD-L1 ekspresyonunun rutinde kullanılan prediktif biyobelirteçler ( EGFR, ALK, ROS1 ) ve sağkalım ile ilişkisi
PD-L1 expression in advanced nsclc and its relationship between classic driver oncogene mutations (EGFR, ALK, or ROS1) and overall survival
- Tez No: 512305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜGEN VARDAR AKER, UZMAN ZUHAL KUŞ SİLAV
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: EGFR, küçük hücreli dışı akciğer kanseri, PD-L1, sağkalım, EGFR, non-small cell lung cancer, PD-L1, survival
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Çalışmamızda KHDAK'ta Programlanmış Hücre Ölümü Ligandı-1 (PD-L1) ekspresyonunun rutinde kullanılan prediktif biyobelirteçler (EGFR, ALK, ROS1) ve sağkalım ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal-Metod: HNEAH-Patoloji Bölümünde, son 4 yıla ait, sitoloji, biyopsi ve rezeksiyon materyallerinden KHDAK tanısı almış ve moleküler inceleme (EGFR, ALK, ROS1'den en az biri) yapılmış toplam 122 olguda PD-L1 antikoru çalışılmıştır. Tümörde ve immün hücrelerdeki ekspresyonlar skorlanarak; yaş, cinsiyet, örneğin alındığı organ, örneğin alınma şekli, tümör alt tipi, EGFR, ALK, ROS1 mutasyon durumları ve sağkalım süreleri ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Yirmi dört olguda (%19.7) PD-L1 pozitif, 98 olguda (%80.3) negatif saptanmıştır. Seksen olguda tümörü infiltre eden lenfositler (TIL) değerlendirilmiş; 53 olgu (%66.3) TIL yok, 27 olgu (%33.8) TIL mevcut olarak bulunmuştur. TIL bulunan olguların da 16'sında (%59.25) PD-L1 pozitiftir. EGFR mutasyonu açısından değerlendirildiğinde 122 olgunun 98'i (%80.3)“wild tip”olup, 24 olguda (%19.7) EGFR mutasyonu tespit edilmiştir. Elli üç olgu ALK re-aranjmanı açısından, 24 olgu ROS1 re-aranjmanı açısından değerlendirilmiş; ancak pozitif vaka bulunmadığından istatistiksel analize dâhil edilmemiştir. Sonuç: PD-L1 İHK değerlendirmesinde pozitiflik için eşik değer %1 ve üstü kabul edildiğinde oran %19,7; %50 ve üstü kabul edildiğinde ise %7,4 olarak bulunmuştur. PD-L1 pozitifliği ile yaş, cinsiyet, örnek alınan yer, örnek alma şekli ve örneğin tümör alt tip tanısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. EGFR mutant popülasyonla PD-L1 pozitifliği arasında ters korelasyon vardır. PD-L1 boyanması negatif olanlarda TIL varlığı ve var olan TIL'ın da PD-L1 ile pozitif boyanma oranı anlamlı şekilde düşüktür. Genel sağkalım açısından ise, PD-L1 pozitifliği, TIL varlığı, EGFR mutasyon durumu arasında ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study was to evaluate programmed cell death ligand-1 (PD-L1) expression and its relationship between predictive biomarkers (EGFR, ALK, ROS1) and survival in advanced stage NSCLC. Materials and Method: We did this retrospective study with 122 advanced stage NSCLC in our department. They were diagnosed with cytology, biopsy or resection materials and performed at least one molecular analysis. Expression of PD-L1 in tumors and in tumor infiltrating lymphocytes (TIL) was scored and compared with age, sex, organ, biopsy method, tumor subtype, EGFR, ALK, ROS1 mutation status and overall survival. Results: PD-L1 positive in 24 cases (19.7%), negative in 98 cases (80.3%). Tumor infiltrating lymphocytes (TIL) were evaluated in 80 cases; There were 53 cases (66.3%) with no TIL and 27 cases (33.8%) with TIL present. In 16 (59.25%) of the cases with TIL, PD-L1 was positive. When EGFR mutation status was evaluated, 98 (80.3%) of the 122 cases were“wild type”and EGFR mutation was detected in 24 cases (19.7%). 53 cases were evaluated for ALK rearrangement and 24 cases for ROS1 rearrangement, but these results were not included in the statistical analysis because there were no positive cases. Conclusion: When the threshold value for PD-L1 was %1≤ the positivity rate was 19.7%; when it was %50≤ the positivity rate was 7.4%. There was no statistically significant difference between PD-L1 positivity and age, sex, organ, biopsy method, tumor subtype. There is an inverse correlation between the EGFR mutant population and the PD-L1 positive population. When PD-L1 staining is negative; TIL presence and the TIL's PD-L1 staining rate are significantly lower. In terms of overall survival, there was no relationship between PD-L1 positivity, TIL presence and EGFR mutation status.