Çok düzeyli toplu pazarlık ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Multi-level collective bargaining and applicability in Turkey
  1. Tez No: 512361
  2. Yazar: MEHTAP DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAYIM YORĞUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Toplu Pazarlık, Pazarlık Düzeyleri, Çok Düzeyli Toplu Pazarlık
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Keynesyen iktisat politikalarından neoliberal iktisat politikalarına geçişle başlayan ekonomik ve endüstriyel yeniden yapılanma, çalışma ilişkilerini derinden etkilemiştir. Bugüne kadar çalışma ilişkileri üzerine yapılan araştırmalar ağırlıklı olarak çalışma yaşamı, ücretler ve işsizlik konularına odaklanırken toplu pazarlık ise sendikacılık, sendikal faaliyetler, sendika-dışı hareketler, yetki ve grevler özelinde ele alınmıştır. Bu nedenle endüstri ilişkilerin de toplu pazarlık düzeylerinin ulusal ve uluslararası literatürde yeterince araştırılmadığı görülmüştür. Toplu iş sözleşmesinin niceliksel ve niteliksel olarak kapsamı pazarlık düzeyinin merkezi veya ademi merkezi olmasına göre değişmektedir. Bu gerekçeyle toplu pazarlık düzeyi toplu iş sözleşmesinin kapsamının belirlenmesinde büyük öneme sahiptir. Çok düzeyli toplu pazarlık ise aynı anda birkaç farklı düzeyde toplu pazarlığın işçi, işveren ve onların örgütleri açısından bağlayıcı olmasını ifade etmektedir. Bu çalışmada küreselleşmenin toplu pazarlık üzerinde meydana getirdiği aşınmanın boyutları, taraflar özelinde nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakat yöntemi ile belirlenmeye çalışılmıştır. İşçi ve işveren sendikaları ve bağlı oldukları üst kuruluşlarının görüşleri çözüm olarak çok düzeyli toplu pazarlığın uygulanabilmesi için yasal düzenlemelerin yapılması doğrultusundadır. Sonuçta Türk endüstri ilişkilerinde karşılaşılan sorunlara çözüm olarak çok düzeyli toplu pazarlık uygulamaları bir alternatif öneri olarak sunulmuş ve çok düzeyli toplu pazarlığın uygulanabilirliği karşısında karşılaşılabilecek muhtemel sorunlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Economic and industrial restructuring, which started with the transition from Keynesian economic policies to neoliberal economic policies, has been a profound impact on labour relations. Studies on labour relations up to now focus mainly on working life, wages and unemployment, collective bargaining is handled in the context of trade unionism, trade union activities, non-union movements, authoritization and strikes. For this reason, the levels of bargaining issue in industrial relations have not been sufficiently investigated in the national and international literature. The quantitative and qualitative scope of the collective labour bargaining change depending on whether the bargaining level is central or decentralised. For this reason, the level of collective bargaining has great importance in determining the scope of the collective agreement. Multi-level collective bargaining means that collective bargaining agreements which does various levels simultaneously is binding between workers, employers and their unions. In this study, the dimensions of the erosion led by globalization on collective bargaining were determined by semi-structured in-depth interview method from qualitative research methods. The opinions of workers 'and employers' unions and their organizations are in line with the legal arrangements for the implementation of multi-level collective bargaining as a solution. As a result, multi-level collective bargaining practices were presented as an alternative solution to the problems faced in Turkish industrial relations and the possible problems faced the applicability of multilevel bargaining were identified. Key Word: Globilaziation, Collective Bargaining, Bargaining Levels, Multi-Level Collective Bargaining