Örgütsel adalet ve motivasyon
Organizational justice and motivation
- Tez No: 512360
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKAİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Adalet, Örgütsel Adalet, Motivasyon, Justice, Organizational Justice, Motivation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, Ankara ili iletişim sektöründe faaliyette bulunan bir şirkette çalışanların mevcut işyerlerine yönelik adalet algılamaları ve bu algılamanın motivasyon düzeyleri üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunun ortaya konması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amacın gerçekleştirilmesi doğrultusunda literatürde yer alan“örgütsel adalet”ve“motivasyon”ölçeklerinden yararlanılmıştır. Söz konusu ölçek formları toplamda 230 kişiye uygulanmıştır. Uygulama sonucunda elde edilen verilerin çözümlenmesinde bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etkilerini ortaya koyan; bunun yanında farklı grupların ölçeklerden aldıkları puanların ortalamaları açısından karşılaştırılması için Bağımsız Örneklem T-Testi ve Tek Yönlü Varyans (ANOVA) Analizi testi kullanılmıştır. Farklılığın kaynağının hangi gruplar arasında olduğunun belirlenmesi için ise Post Hoc testlerinden Hochberg's GT2 testi kullanılmıştır. Araştırmada, örgütsel adalet algılaması ve motivasyon düzeyi arasındaki ilişkinin yönünün belirlenmesinde korelasyon analizine yer verilmiştir. Çalışmada, ölçeklerin güvenirliğini belirlemek amacıyla Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı değeri incelenmiş ve bu değer toplamda 0,894 olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmada, katılımcıların örgütsel adalet ölçeği içerisinde yer alan ifadelere 3,20 ve motivasyon ölçeği içerisinde yer alan ifadelere ise 3,07'lik düzeyde bir katılım sağladıkları görülmüştür. Araştırma sonucunda, katılımcıların örgütsel adalet algılamaları ile cinsiyet, yaş, öğrenim düzeyi, medeni durum ve gelir düzeyi değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüş iken; görev ve çalışma süresi değişkeni arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Katılımcıların motivasyon düzeyleri ile cinsiyet, yaş, medeni durum, çalışma süresi ve gelir düzeyi değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüş iken; öğrenim düzeyi ve görev değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Son olarak, araştırmaya katılanların örgütsel adalet algılamaları ile motivasyon düzeyleri arasında pozitif yönlü bir ilişki (r:0,050) olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This theses study was aimed that the justice perceptions of employees for their existing work place who work in a communication sector in Ankara province and how these perceptions impact on their motivation level. Organizational justice scale and motivation scale which take place in literature were utilized in order to achieve this aim. These scale forms were applied to 230 people in total. The affects of the independent variables on the dependent variable reveal in the analysis of the data that obtained as the result of the application; besides that Independent Sampling T-Test and One-Way ANOVA Analysis test were used to compare the scores of the different groups in terms of averages of their scale scores. On the other hand, Hochberg's GT2 test was used to determine where the discrepancy arisen from among the groups. The research also included analysis of correlation in determining the direction of relationship between perception of organizational justice and level of motivation. In the study, the Cronbach Alpha internal consistency coefficient was examined in order to determine the reliability of the scales and this value was found to be 0.894 in total. In this study, participants were found to have participated in the organizational justice scale of 3.20 and the motivational scale of the participants in the level of 3.07. As a result of the research, there was no significant difference between participants' perceptions of organizational justice along with gender, age, education level, marital status and income level variables; it was seen that there was a meaningful difference between the task and the working time variable. There was no significant difference between motivational levels of participants along with gender, age, marital status,level of income and working time but there was a significant difference between education level and task variables. Finally, it was found that the participants in the survey had a positive relationship (r: 0,050) between organizational justice perceptions and motivation levels.