Finans kuruluşlarında yeniden yapılanma
Restructuring in financial institutions
- Tez No: 512465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKAİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeniden yapılandırma, Bağımsız Örneklem T-Testi, Tek Yönlü Varyans (ANOVA) Analizi, Post Hoc, Scheffe, Transformation, Independent Samples T-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Post Hoc, Scheffe
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, finansal kuruluşlarda yeniden yapılandırma ile ilgili çalışan görüşlerinin tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amacın gerçekleştirilmesi noktasında“yeniden yapılandırma ile ilgili görüşler”ölçeğinden yararlanılmıştır. Ölçeğin güvenirliğini belirlemek amacıyla Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı değeri incelenmiş ve bu değer .81 olarak tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) çalışan 1566 kişi üzerinde anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların yeniden yapılandırma ile ilgili görüşleri içeren ifadelere 3.96'lık düzeyde bir katılım sağladıkları görülmüştür. Uygulama sonucunda elde edilen verilerin çözümlenmesinde bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etkilerini ortaya koyan; bunun yanında farklı grupların ölçeklerden aldıkları puanların ortalamaları açısından karşılaştırılması için Bağımsız Örneklem T-Testi ve Tek Yönlü Varyans (ANOVA) Analizi testi kullanılmıştır. Farklılığın kaynağının hangi gruplar arasında olduğunun belirlenmesi için ise Post Hoc testlerinden Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, katılımcıların yeniden yapılandırma ile ilgili görüşler ile“cinsiyetleri, ünvanları, öğrenim düzeyleri, hizmet süreleri, kurumsal dönüşüm programına katılma durumları, kurumsal dönüşüm programı kapsamında aktiviteye katılma katılma durumu ve kurumsal dönüşüm programı kapsamında inisiyatif çalışmalarına katılma durumu değişkenleri”arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüş iken; kurumsal dönüşüm programı kapsamında süreç çalışmalarına katılma durumu değişkeni arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This work has been performed to assess employees' views about the transformation in financial institutions. The transformation views scale has been used for this effort. The Crobach Alpha internal consistency measure has been used to measure the scale's reliability and it has been calculated as 0.81. For this effort, 1566 employees of the Turkish Central Bank have been surveyed. The participants have agreed with phrases containing views on the transformation at a level of 3.96. In order to calculate the effect of independent variables on dependent variables and compare different groups' average points on the scales, Independent Samples T-test and one-way analysis of variance (ANOVA) have been used. In order to analyze the difference between groups and determine which groups' differences were causing a difference, the Post Hoc Test Scheffe Test has been used. As a result of the survey, a meaningful difference has been found in participants' views on the transformation based on their gender, title, education levels, tenure, participation in the transformation program, participation in activities in the transformation program and participation in initiatives. However, a meaningful difference hasn't been found in participants' views based on their participation in process workshops.