İntrakoroner stent takılmış hastalarda doğa seslerinin anksiyeteye etkisi
The effect of nature sounds on anxiety in patients intracoronary stent insertion
  1. Tez No: 512511
  2. Yazar: KAMİLE AKARSU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Doğa Sesleri İle Terapi, Hemşirelik, Koroner stent, Kulak tıkacı
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET İntrakoroner Stent Takılmış Hastalarda Doğa Seslerinin Anksiyeteye Etkisi Araştırma intrakoroner stent takılan bireylerde doğa seslerinin anksiyete düzeylerine etkisinin belirlenmesi amacıyla prospektif deneysel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi Anjio Labaratuarında stent takılan hastalar, örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 114 intrakoroner stent takılan hasta oluşturmuştur. İntrakoroner stent takılan hastalarda prospektif randomize kontrollü olarak yapılmıştır. Deney ve kontrol ortalamalarının gerçek farkı 4 alındığında, çalışmamızda her grup için 34 kişiye ihtiyacımız olduğu güç analizinde hesaplanmıştır. (PASS=Power Analysis Sample Size Software ) % 10' luk kayıp ile grup sayısı 38 olarak belirlenmiştir. Demografik veriler araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen anket formları ile toplanmıştır. Ayrıca anksiyete düzeylerini belirlemek amacıyla SAI Anketi, Görsel Kaygı Ölçeği ve Fiziksel Ölçümler kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tekrarlı ölçümler analizi, Mann-Whitney U testi, sayı ve yüzde değerleri, ortanca, ki-kare, Spearman ve Kruskal-Wallis testi yapılarak incelenmiştir. Çalışmamızın sonuçlarına bakıldığında Durumluluk Kaygı Ölçeği (SAI) puanlarına göre doğa sesi ve kulak tıkacı grubundaki hastalar ile kontrol grubunda ki hastalar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.000). Görsel Kaygı Ölçeği (GKÖ) puanlarına bakıldığında ise en yüksek puan ortalaması birinci ölçüm zamanında elde edilmiştir ve ikinci, üçüncü zamanda elde edilen sonuçlar ile arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.000). Bu araştırma sonucunda; intrakoroner stent takılmış hastalarda kulak tıkacı kullanımı ve doğa sesi dinletilmesi ile anksiyete arasında istatistiksel açıdan anlamlı, pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect Of Nature Sounds On Anxıety In Patıents Intracoronary Stent Insertıon Aim of the study is to the effect of nature sounds on anxıety ın patıents ıntracoronary stent ınsertıon. Universe of the study was established by stent implanted patients in the angiography laboratory of Dışkapı Yıldırım Beyazıt Education and Research Hospital, and the sample of the study was formed by a total of 114 stent impanted patients which were accepted to be involved in this research. This study was conducted in a prospective randomized and controlled manner. We calculated by the power analysis that 34 patients were needed to be involved in each group (PASS=Power Analysis Sample Size Software ). With a loss of 10%, group number was defined as 38. Demographic data were obtained by the researchers. Also with an aim of obtaining the anxiety levels State Anxiety Inventory (SAI), Visual Analog Skale (VAS) and Physical Measurements were used. For evaluation of the data, repeated measurement analysis, Mann-Whitney U test, numeric and percentage values, median, Chi-square, Spearman and Kruskal-Wallis tests were used.