Fucoidan'ın baş boyun kanseri üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of fucoidan on head and neck cancer
- Tez No: 512516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY GÜLEÇ CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Apoptoz, Baş ve Boyun Kanseri, Fucoidan, Migrasyon, Proliferasyon, Apoptosis, Fucoidan, Head and Neck Cancer, Migration, Proliferation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bilim ve teknolojik gelişmelerin yüksek bir hızla ilerlediği günümüzde hastalıkları moleküler düzeyde anlayabilmek ve yeni tedavi yöntemleri ortaya koyabilmek için yapılan genetik çalışmalar artmıştır. Baş boyun kanserinde bu soruları aydınlatabilmek ve tedavi yöntemi geliştirebilmek adına çalışmamızı gerçekleştirdik. Mozuku, Japonya Okinawa, Tayvan bölgesinde yetiştirilen kahverengi bir yosun türü olup latince ismi Cladosiphon okamuranus'dur. Çalışmamızda Mozuku'nun önemli bir etken maddesi olan Fucoidan'ın baş - boyun kanseri üzerinde moleküler etkileri araştırılmıştır. Hücre proliferasyonuna ve migrasyonuna olan etkisi ile apoptotik yolakta hangi genleri nasıl etkilediği sorularına cevap bulmak hedef alınan temel basamakları oluşturmuştur. Sonuç olarak baş -boyun kanseri üzerinde hücre proliferasyon çalışmamızı xCELLigence E-plaka sistemi kullanarak yaptıktan sonra Fucoidan'ın hücre proliferasyonunu inhibe ettiğini gördük, sonrasında da analiz yaparak IC50 dozunu belirledik. xCELLigence CIM-plaka sistemi ile yaptığımız migrasyon deney sonucunda IC50 dozunda hücre migrasyonunu inhibe etti. Yaptığımız bu çalışmalardan sonra Fucoidan'ın apoptoz üzerine etkisini araştırdık ve gördük ki apoptoz ile ilgili genlerde mRNA ve protein düzeyindeki ekspresyonlarında anlamlı bir artış ya da azalma olmamaktadır ve Kaspaz -3 aktivitesi deneyine de bağlı anlamlı bir artış olmaması bize Fucoidan'ın apoptozu uyarmadığını göstermektedir. Bu sonuç hücre proliferasyon inhibisyonunun farklı yolaklar üzerinden olabileceğini işaret etmektedir. Yapılan çalışmalar Fucoidan'ın kanser hücreleri üzerine etkisinin apoptoz üzerinden olabileceği gibi, otofaji veya hücre döngüsünü durdurma şeklinde olabileceğini de göstermektedir. Baş -boyun kanseri tedavisinde Fucoidan'ın etki mekanizmasının çözümü önemli bir çalışma olup, elde edilen ilk sonuçlar, Fucoidan'ın potansiyel bir tedavi yöntemi olabileceği göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With the fast pace of scientific and technological advances, genetics research has increased towards the understanding of diseases at the molecular level and development of new treatment methods. Our study was carried out with the intention of both answering some of these questions and developing a new treatment method for head and neck cancer. Mozuku (latin name: Cladosiphon okamuranus) is a type of brown seaweed grown in Okinawa Japan and Taiwan. In this study, the molecular effects of Fucoidan in head and neck cancer, a common cancer in Turkey, was studied. The research aimed to answer the basic questions of Fucoidan's effect on cell proliferation and migration as well as to determine which genes in the apoptotic pathway are affected and in what manner they are affected. To determine its effect on cell proliferation, the xCELLigence E-plate system was used. After observing that Fucoidan inhibited cell proliferation, its IC50 dose was determined. Using the xCELLigence CIM-plate system, we also show that the IC50 dose inhibits cell migration. We found that Fucoidan did not have a significant effect on expression of genes associated with apoptosis at either the mRNA or protein level. We also show that there is no increase in caspase-3 activity. Together, these data suggest that Fuocidan did not induce apoptosis and that the inhibition of cell proliferation that we observed is due to its effect on some other pathway. Just as other studies have shown Fucoidan to have an effect on apoptosis, some other studies have shown it to affect autophagy and cause cell cycle arrest. This is an important study into the mechanism of action of Fucoidan in head neck cancer therapy and initial results show that it may be a potential therapeutic method.