Beyin müzik ilişkisi: Tüketicilerin reklam müziklerine tepkilerinin nöropazarlama ile incelenmesi
Brain music relationship: Consumer's reaction to advertising music with neuromarketing
- Tez No: 512544
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİLLA YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve modern pazarlama anlayışında firmalar arası rekabetin şiddetli bir şekilde artması, reklamları firmalar açısından önemli bir iletişim aracı konumuna getirmiş ve reklam yapma gereksinimi kaçınılmaz olmuştur. Böylece firmalar, reklamları temelde ürünlerin satışını artırabilmek ve daha fazla sayıda tüketiye ulaşabilmek amacıyla en etkili biçimiyle tasarlamayı amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda, hem sosyal algılama düzeyini hem de davranışları etkileyen tutum ve davranış modellerini oluşturmak; etkili, ikna edici, iyi müziği ve uygun mesajı oluşturmak zorunda kalmıştır. Müziğin ve reklamın bir araya gelmesiyle, reklamın tüketiciye ulaşma ve tüketici üzerinde amaçlanan iletişim etkisini yaratma sürecinde, reklama farklı katma değerler eklenebilmiştir. Nöropazarlamanın genellikle reklam etkinliğinin ölçülmesi, ürün çekiciliği, marka ve logo seçimi, ürün tasarımı, yeni ürün geliştirilmesi, film endüstrisi, mimari ve siyaset gibi alanlarda da uygulandığı görülmektedir. Geleneksel yöntemlerle elde edilemeyen veriler nöropazarlama ile elde edilebilmekte, beyindeki elektriksel aktivitelerden yola çıkarak tüketicilerin gerçek tercihleri, beğendikleri müzikleri ve satın alma istekleri tespit edilebilmektedir. Bu çalışma; Fırat Üniversitesi Pazarlama ve Nöropazarlama Araştırma Merkezi kapsamında yaş, cinsiyet, meslek, gelir düzeyi gibi demografik özellikleri bakımından farklı gruplardan oluşan 30 gönüllü katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara müzik temalı iki adet reklam filmi izletilerek elektro beyin grafisi (Electroencephalography- EEG) çıktıları analiz edilmiş, reklam müziğine verdikleri tepkiler incelenmiş ve değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The development of technology and the intense competition between firms in the modern marketing system have made advertising a necessity for advertisers, making them a very important communication tool in terms of companies. As a result, companies are primarily aimed at structuring advertisements in the most effective way possible to increase sales of products and reach as many people as possible. In this direction, to create attitude and behavioral models that affect both social perception level and behavior; they have to create the most effective, most persuasive, the best music and the most appropriate message. By bringing together music and commercials, different value added can be added to the advertising process in the process of reaching the consumer and creating the intended communication effect on the consumer. It is observed that neuromarketing is applied in fields such as product attractiveness, brand, logo selection, product design, new product development, film industry, architecture and politics. The data that can not be obtained by traditional methods can be obtained by neuromarketing, and the preferences of the consumers, favorite music and purchase wishes can be determined by the electrical movements in the brain. In this study; within the scope of Fırat University Marketing and Neuromarketing Research Center, 30 volunteers from different groups in terms of demographic characteristics such as age, sex, profession, income level were realized. Electroencephalography (EEG) outputs were analyzed by analyzing two commercial films with music as a theme. The reactions to advertising music were examined and evaluated.
Benzer Tezler
- Retro müziğin tüketiciler üzerinde marka algısı yaratmadaki etkilerinin nöropazarlama çerçevesinde incelenmesi
Investigation of the effects of retro music on creating a consumer brand perception with neuromarketing technique
TUĞÇE EZGİ SOYALTIN
- Sensory cues in retail industry and revisit intention: A field study on third generation coffee shops
Perakende sektöründeki duyusal işaretler ile müşterilerin yeniden ziyaret niyetleri arasındaki ilişki: Üçüncü nesil kafeler üzerine bir alan çalışması
GİZEM HARİTAOĞLU
Yüksek Lisans
İngilizce
2021
İşletmeİstanbul Teknik Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ŞEBNEM BURNAZ
- Tasarım ve Müzik İlişkisinin Mekandaki İzdüşümü
The Projection of Relation Between Design and Music In Space
BURCU ÖLGEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
İç Mimari ve DekorasyonMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesiİç Mimarlık Ana Bilim Dalı
DOÇ. ÖZKAL BARIŞ ÖZTÜRK
- Müziğin bir öğretim aracı olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde kullanımı
Başlık çevirisi yok
MUHAMMED BABACAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Eğitim ve Öğretimİstanbul Üniversitesiİlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İRFAN BAŞKURT
- Müzik performansının bilişsel işlevlere etkisi ve BDNF Val66Met ile COMT Val158Met polimorfizmleriyle ilişkisi
Effect of music performance on cognitive functions and its relation with BDNF val66met and COMT val158met polymorphisms
ŞAYESTE ÇAĞIL İNAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
FizyolojiAnkara ÜniversitesiFizyoloji Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL GÜNEŞ