State repression of Palestinian political activism in Israel
İsrail'de Filistin siyasi hareketliliğinin devlet baskısı
- Tez No: 512567
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL ALPER ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Devlet Baskısı, İsrail, İsrail'deki Filistinliler, İslami hareket, NDA, State Repression, Israel, Palestinians in Israel, Islamic Movement, NDA
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Küresel İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Christian Davenport (2007a, 2007b) ve diğerlerinin devlet baskısı literatürü, otoriter rejimlerde siyasi baskıya odaklanırken demokratik enstrümanların kullanıldığı devletler gibi farklı siyasi sistem türlerini yeterince göz önünde bulundurmamıştır. Bu çalışma, İsrail vakasına odaklanarak“İsrail hükümetinin Arap-Filistin toplumunun siyasi eylemciliğine karşı uyguladığı devlet baskısını neden ve nasıl gerçekleştirdiği”sorusunu incelemektedir. Araştırmanın temel hipotezi, İsrail'in“demokratik”olarak tanımlanmış olmasına rağmen aynı zamanda (Yahudi) devleti olarak tanımlanmış olmasında saklı yapısal çelişki nedeniyle demokrasi uygulayamayacağı yargısına dayanmaktadır. Bu soruyu yanıtlamak için araştırma, iki Arap-Filistin siyasi hareketi olan Ulusal Demokratik Meclis -parlamenter hareket ve İslami hareketin kuzey kolu arasında karşılaştırmalı analiz gerçekleştirmiştir. Karşılaştırma yoluyla devlet tarafından iki tarafa karşı sergilenen baskıcı eylemlerde farklılıklar olup olmadığını anlamak hedeflemiştir. Araştırma, devlet baskısı ve Yahudi demokrasisi literatürünün taramasını da içeren nitel araştırma yöntemini kullanmıştır. Araştırma yöntemi uygulayarak ve kuramsal arka planı tartışarak İsrail'in İkinci İntifada'dan sonra farklı gözetim ve baskı çeşitleri kullanarak İslamcı Hareket ve NDA'yı baskıcı eylemlere maruz bıraktığı ve İsrail'deki Arap-Filistin toplumuna karşı baskının temel kaynağının İsrail'in tanımındaki Yahudilik bileşeni olduğu sonuçlarına varılmıştır. Ayrıca bu eylemlerin ardındaki motivasyonun kaynağının, İsrail tehdit olarak gördüğü Ulusal-Arap, Ulusal-Filistin ya da Ulusal-İslami esaslı iki hareketin siyasi eylemleri olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Literature on state repression, by Christian Davenport (2007a, 2007b) and others, focuses on political repression in authoritarian regimes, while different types of political systems have not received enough attention, for example. This study focuses on the case of Israel to examine“How/why state repression is implemented by the Israeli government concerning the Arab-Palestinian community's political activism”. The main hypothesis is that Israel, although defined as“democratic”, cannot implement democracy due to structural contradiction inherited in its definition of itself as a (Jewish) state. The research conducts comparative analysis between two Arab-Palestinian political movements, National Democratic Assembly - a parliamentary movement, (NDA) and the northern branch of the Islamic Movement (an extra-parliamentary movement). The comparison aims to uncover any differences in the repressive actions undertaken by the state against both organizations. In addition, this paper seeks to discover the main factors behind the repressive. This research uses the qualitative research method which includes a literature review of state repression and Jewish democracy. The paper concludes that Israel used repressive actions against The Islamic Movement and NDA after the second Intifada using different methods of surveillance and repression, while the Jewish component of Israel's definition is the main source of repression. In addition, the motives behind the state's actions stemmed from the political actions taken by the two movements on the basis of national-Arab, National-Palestinian or National-Islamic sentiments, in which Israel see as threat.