Patlamadan korunma risk değerlendirmesi ve bir alüminyum döküm fabrikasında patlayıcı ortam risk değerlendirmesi
Evaluation of explosive risk assessment and explosiveexplosion environments in the casting factory
- Tez No: 512727
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHSİN AYKAN KEPEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Kazalar, Sağlık Eğitimi, Public Health, Accidents, Health Education
- Anahtar Kelimeler: patlamadan korunma, patlama, yanıcı parlayıcı, tedbir, explosion protection, explosion, combustible flammability, measure
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde ve ülkemizde gelişme aşamasında olan parlayıcı patlayıcı ortamlarda alınacak tedbirler henüz yeterli olmamakla birlikte, birçok ortamın patlayıcılığı ise tespit edilememiştir. İşyerlerinde bulunan çalışanların eğitim alması, alınan eğitime istinaden uygulamaların gerçekleştirilmesi ve faaliyetlerin takibinin yapılması gerekmektedir. Bu belgede IEC 60079-10-1 sıvı ve gazlar için, IEC 60079-10-2 tozlar için parlayıcı patlayıcı ortamlar hakkında bilgi verilmiştir. Olası ATEX patlamalarını önlemek için yapılacak hesaplamalar ve kullanılacak donanımın etiket bilgileri paylaşılmıştır. Belge hazırlama aşamasında dikkatli kontrol ve sürekli takip daha sağlıklı verilere ulaşmayı sağlayacaktır. Elde edilen hesaplama sonuçlarına göre yatay ve dikey mesafelerde çıkan alan içindeki bütün elektrikli ekipmanların exproof özellikte olanlarıyla değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca tehlikeli bölge içerisinde bulunması zorunlu olan çalışanlara ise antistatik kıyafet ve ayakkabıların kullandırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Measures to be taken in explosive atmospheres, which are now and in the development stage in our country, are not yet sufficient, but the explosiveness of many environments has not been determined. Employees in the workplace need to be trained, implement applications in the sense of the training received and follow the activities. For this document IEC 60079-10-1 liquid and gasses, IEC 60079-10-2 information on explosive atmospheres for dusts has been provided. The calculations to be made to prevent possible ATEX bursts and the label information of the equipment to be used are shared. Careful control and continuous follow-up during the document preparation phase will ensure access to more healthy data. According to the calculation results obtained, all the electrical equipments in the area at the horizontal and vertical distances must be replaced with those of the exproof. In addition, antistatic clothes and shoes should be used for employees who are obliged to be in dangerous area.