Sülünlerde izofluran ve sevofluran anestezisinin etkilerinin araştırılması
Investigation of effects of isoflurane and sevoflurane anesthesia in pheasants
  1. Tez No: 512746
  2. Yazar: BURCU SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ÖZLEM NİSBET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Genel Cerrahi, Anesthesiology and Reanimation, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Fizyolojik parametreler, İzofluran, Kan parametreleri, Sevofluran, Sülün (Phasianus colchicus) Burcu SARAÇOĞLU, Yüksek Lisans Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi – Samsun, Mayıs - 2018, Physiological parameters, Isoflurane, Blood parameters, Sevoflurane, Pheasant (Phasianus colchicus) Burcu SARAÇOĞLU, Master Thesis Ondokuz Mayis University – Samsun, May - 2018
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
SÜLÜNLERDE İZOFLURAN VE SEVOFLURAN ANESTEZİSİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Amaç: Bu çalışmada sülünlerde (Phasianus colchicus) izofluran (İSO) ve sevofluran (SEVO) anesteziklerinin fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma materyalini 32 adet ergin sülün (16 dişi ve 16 erkek) oluşturmuştur. Sülünler rastgele İSO (n=8 dişi + 8 erkek) ve SEVO (n=8 dişi + 8 erkek) olmak üzere 2 anestezi grubuna ayrılmıştır. %100 oksijen ve anestezik maddenin maske yolu ile verilmesiyle indüksiyonu sağlanmış ve entübe edilerek anestezi cihazına bağlanmışlardır. Biyokimyasal değerleri tespit etmek için preanestezi ve postanestezi döneminde kan örnekleri alınmıştır. Fizyolojik değerler ve anestezi derinlik kriterleri ölçümleri ise preanestezi, 0.dk, 15.dk, 30.dk, 45.dk, 60. dk. ve uyanma zamanlarında alınmıştır. Bulgular: İSO ve SEVO grubunda sırasıyla minimum anestezik konsantrasyonu (MAC) değeri ortalama % 0,88 ve % 0,35 olarak tespit edilmiştir. İzofluran ve sevofluran anestezilerinin etkileri değerlendirildiğinde pedal refleks, çene refleksi ve palpebral refleksin derin anestezi kriterleri olarak kullanılabileceği kanısına varılmıştır. Hct değerlendirmelerinde her iki grupta ve cinsiyette istatistiksel bir fark bulunamamıştır. İzofluran grubunda erkek sülünlerde kreatin (KREA) ve laktat dehidrojenaz (LDH) değerlerinde, dişilerde alkalin fosfataz (ALP) değerlerinde azalma olduğu belirlenmiştir. Sevofluran grubunda erkek sülünlerde kreatin (KREA) değerinde artış, kolesterol (KOL) değerinde azalma, dişilerde total protein (TP) değerinde azalma olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Sonuç olarak sülünlerde inhalasyon anestezisinde izofluran ve sevofluranın her ikisinin de güvenle kullanılabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF EFFECTS OF ISOFLURANE AND SEVOFLURANE ANESTHESIA IN PHEASANTS Objective: In this study, it was aimed to investigate the effects of isoflurane (ISO) and sevoflurane (SEVO) anesthetics on the physiological and biochemical parameters of the pheasants (Phasianus colchicus). Material and Method: The study material consisted of 32 adult (16 female and 16 male) pheasants. Pheasants were divided into 2 anesthesia groups as ISO (n = 8 female + 8 male) and SEVO (n = 8 female + 8 male).100% oxygen and anesthetic material were given by mask for induction and after intubation, they were connected to the anesthesia device. Blood samples were taken during preanesthesia and postanesthesia to determine biochemical values. The measure of physiological values and depth of anesthesia criteria were recorded at preanesthesia, 0 th min., 15 th min., 30 th min., 45 th min., 60 th min. and at the time of recovery. Results: In the ISO and SEVO groups, the mean value of the minimum anesthetic concentration (MAC) was determined as 0.88% and 0.35%, respectively. When the effects of isoflurane and sevoflurane anesthesia were evaluated, it was concluded that pedal reflex, jaw reflex and palpebral reflex could be used as deep anesthesia criteria. There was no statistical difference in Hct evaluations in both groups and gender. In the isoflurane group, creatinine (CRE) and lactate dehydrogenase (LDH) values in males and alkaline phosphatase (ALP) values in females were found to decrease. Increase in creatinine (CRE) and decrease in cholesterol (CHO) in male pheasants, and a decrease in the total protein (TP) value in females were determined in the group of sevoflurane. Conclusion: As a result of these studies, it was concluded that both isoflurane and sevoflurane could be safely used in pheasants in an inhalation anesthesia.