Nörojenik ve non-nörojenik üriner inkontinansta intradetrüsör botulinum toksini uygulaması
Neurogenic and non-neurogenic urinaryin incontinence intradetrus botulinum toxin application
  1. Tez No: 512757
  2. Yazar: BURAK ELMAAĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN YENİLMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: İnkontinans, botulinum toksini, aşırı aktif mesane, Incontinece, botulinum toxin, overactive bladder
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Üriner inkontinans tedavisinde antimuskarinik ajanlar önemli bir role sahiptir. Antimuskarinik ajanların başarısız olduğu durumlarda intradetrüsör onabotulinum toksin A (Btx-A) enjeksiyonu bir üst basamak tedavinin temelini oluşturmaktadır. Bu çalışmada Btx-A enjeksiyonunun etkinliği ve komplikasyonları cinsiyet, yaş ve inkontinansın nörojenik olup olmamasına göre karşılaştırılmıştır. Çalışmaya toplamda 54 hasta dahil edilmiştir. İki farklı antimuskarinik ajandan fayda görmeyen veya tolere edemeyen hastalara Btx-A enjeksiyonu kararı verilmiştir. Hastalara operasyondan önce ürodinami, işeme günlüğü, uluslarası inkontinans formu ve uluslararası inkontinans yaşam kalitesi formu değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu parametreler operasyondan 6 hafta sonra tekrarlanarak karşılaştırılmıştır. Bu bulgular varlığında, enjeksiyonun tedavi etkinliği değerlendirildi. İstatiksel olarak tekrarlı ölçümler için iki yönlü tekrarlı ölçümler ANOVA (Tek Faktör Tekrarlı) testi kulla-nılmıştır. Çalışmaya dahil edilen 54 hastanın 37'si kadın 17'si de erkekti. 65 yaş ve üstü hasta sayısı 20 iken 65 yaş altı hasta sayısı 34 idi. 12 hastada nörojenik mesane nedenli, 42 hastada ise non nörojenik nedenli üriner inkontinans mevcuttu. Hasta gruplarının tamamına yakını Btx-A enjeksiyonundan fayda görmüştür. Yaş, cinsiyet ve nörojenite parametreleri Btx-A enjeksiyonunun etkinliğini değiştirmemektedir. 54 hastanın maksimum mesane kapasitelerinde yaklaşık %50 artış, maksimum detrüsör basıncında %42 azalma, inkontinans yaşam kalitesi formu skorunda %71'lik artış, ortalama günlük inkontinans sayısında ise %69'luk azalma tespit edilmiştir. 9 hastada idrar yolu enfeksiyonu (%16) ve 1 hastada da üriner retansiyon (%1,8) gözlem-lenmiştir. Düşük doz intradetrüsör Btx-A enjeksiyonu yeterli etkinlik ve düşük komplikasyonlar nedeniyle tercih edilmelidir. Dirençli üriner inkontinans veya dirençli AAM'de intradetrüsör Btx-A enjeksiyonu güvenilir, tolere edilebilir, tekrarlanabilir ve etkili bir invaziv tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Antimuscarinic agents has an important role in urinary incontinence treatment . When antimuscarinic agents are unsuccessful, injection of intradetrussor onabotulinum toxin (Btx-A) forms the basis of a upper-line treatment. In this study, the efficacy and complications of Btx-A in-jection were compared according to gender, age, and whether the incontinence was neurogenic or nonneurogenic. A total of 54 patients were included in the study. Btx-A injection was decided on patients who did not benefit from or could not tolerate two different antimuscarinic agents. Urodynamics, voiding diary, ICIQ-SF and I-QoL were evaluated before the operation. These parameters were repeated 6 weeks after of operation. In the presence of these findings, the treatment effectiveness of the injection was evaluated. Two-way repeated measures ANOVA (Single Factor Recurrent) test was used for statistically repeated measurements. Of the 54 patients included in the study, 37 were female and 17 were female. While the number of patients aged 65 and over was 20, the number of patients under 65 was 34. 12 patients had neurogenic bladder and 42 patients had non-neurogenic urinary incontinence. Nearly all of the patient groups had benefit from injection of Btx-A. Age, gender and neurogenetics parameters do not change the efficacy of Btx-A injection. %50 increase in maximum bladder capacity, %42 decrease in maximum detrusor pressure, %71 increase in incontinence quality of life score, and %69 decrease in average daily incontinence were found in 54 patients. Urinary tract infections in 9 patients (%16) and urinary retention in 1 patient (%1.8) were observed. Low-dose intradetrussor Btx-A injections should be preferred due to adequate efficacy and low complications. Injection of intradetrussor Btx-A in resistant urinary incontinence or resistant overactive bladder is a reliable, tolerable, reproducible and effective method of invasive treatment.