Hat sanatı/kaligrafi uygulamasının çocuk ve ergen psikiyatri kliniğinde tedavi gören çocukların kaygı ve depresyon düzeyine etkisi
The effect of calligraphy/calligraphy practice on the anxiety and depression of children who treated in child and adolescent psychiatry clinic
- Tez No: 512756
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ULVİYE GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Psychiatry, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, depresyon, ergen, hat sanatı, hemşire, kaligrafi uygulaması, kaygı, Child, depression, adolescent, calligraphy, nurse, calligraphy practice, anxiety
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Araştırma, hat sanatı/kaligrafi uygulamasının çocuk ve ergen psikiyatri kliniğinde tedavi gören çocukların kaygı ve depresyon düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma, Doğu Anadolu bölgesinde yer alan biri Sağlık Bakanlığına, diğeri üniversite hastanesine bağlı çocuk ve ergen psikiyatri kliniklerinde Ekim 2017-Haziran 2018 tarihleri arasında ön test-son test kontrol gruplu deneysel çalışma olarak yapıldı. Araştırmanın örneklemini çocuk ve ergen psikiyatri kliniklerinde tedavi gören 14-17 yaş aralığında 84 (deney grubu n=42, kontrol grubu n=42) çocuk oluşturdu. Deney grubundaki çocuk ve ergenlere, 3 hafta süreyle hat sanatı/kaligrafi uygulatıldı. Verilerin toplanmasında; Çocuklar için Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (ÇDSKE) ve Çocuklar için Depresyon Ölçeği (ÇDÖ) kullanıldı. Bulgular: Çocukların yaş ortalamasının 15.96 olduğu, % 66.5'inin anksiyete bozukluğu tanısı aldığı belirlendi. Deney ve kontrol grubundaki çocukların Durumluk Kaygı Envanteri ön test puan ortalamaları arasındaki farkın önemli olmadığı saptandı (p=.28), ancak son test puan ortalamalarının karşılaştırılmasında farkın istatistiksel olarak önemli olduğu görüldü (p=.03). Deney ve kontrol gruplarındaki çocukların Sürekli Kaygı Envanteri ön test ortalamaları (p=.89) arasında önemli fark bulunmazken, son test ortalamaları arasındaki farkın önemli olduğu saptandı (p=.04). Deney ve kontrol grubundaki çocukların Depresyon Ölçeği ön test puan ortalamaları arasındaki fark önemli bulunmadı (p=.62), ancak son test karşılaştırmasında önemli olduğu görüldü (p=.01). Sonuç: Hat sanatı/kaligrafi uygulamasının çocuklarda durumluk kaygı, sürekli kaygı ve depresyon düzeyini azaltmada etkili olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was conducted to determine the effect of calligraphy/calligraphy practice on the levels of anxiety and depression in children and adolescent psychiatric clinics. Material and Method: The study was conducted as an experimental study in pre-test and post-test control groups in the child and adolescent psychiatry clinics belong to one in the Ministry of Health and the other in the university hospital in the Eastern Anatolia region, between October 2017 and June 2018. The sample of the study consisted of 84 children aged 14-17 years (experiment group n=42, control group n=42) who were treated in child and adolescent psychiatry clinics. Children and adolescents in the experiment group were given calligraphy/calligraphy practice for 3 weeks. In gathering the data; State-Trait Anxiety Inventory for Children (STAIC) and Children's Depression Inventory (CDI) were used. Results: It was determined that the average age of the children was 15.96 and 66.5 % had anxiety disorder. The difference in the pre-test scores of the children in the State Anxiety Inventory experiment and control groups was not significant (p=.28) but the difference was statistically significant in the comparison of the post-test score averages (p=.03). There was not significant difference between the experiment and control groups in terms of the children's Trait Anxiety Inventory pre-test score averages (p=.89) but the difference between the post-test averages was significant (p=.04). When the mean pre-test score of the Depression Inventory of the children in the experiment and control groups was compared, the difference was not significant (p=.62) but the difference was significant in the post-test comparison (p=.01). Conclusion: Calligraphy/calligraphy practice was found to be effective in decreasing state anxiety, trait anxiety and depression levels in children.