Endüstri 4.0'ın farkındalık analizi
Awareness analysis of industry 4.0
- Tez No: 512895
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIN ÖZDAĞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Farkındalık Analizi, Siber Fiziksel Sistemler, Nesnelerin İnterneti, Büyük Veri, Industry 4.0, Awareness Analysis, Cyber-Physical Systems, Internet of Things, Big Data
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Endüstri 4.0, sadece şirketlerin üretim sistemlerini değil, aynı zamanda toplumu bir bütün olarak etkileyen yeni yıkıcı bir (d)evrimdir. Bu yeni devrim, firmalara; daha esnek bir üretim sistemi, bireysel üretim, dijital değer zinciri, yeni iş modelleri, kaynak ve enerji verimliliği gibi birçok yeni avantajlar getirmektedir. Dolayısıyla, firmaların Endüstri 4.0'ın farkında olmaları önemlidir. Bu çalışmada İzmir ve Manisa'da yer alan firmaların Endüstri 4.0 farkındalığı araştırılmıştır. Ayrıca, Endüstri 4.0'ın beklenen zorlukları, faydaları, katma değer sağlayacağı alanlar gibi farklı bilgiler hedef firmalardan toplanmıştır. Veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Anketin ilk bölümü soruyu cevaplayanların demografik özelliklerini ve firmaların Endüstri 4.0 farkındalığını belirleyen sorular içermektedir. Firmaların farkındalığı ölçmek için, en çok kullanılan Endüstri 4.0 terimleri sorulmuş ve aynı zamanda firmalarda Endüstri 4.0 için herhangi bir uygulama ya da değerlendirme olup olmadığı araştırılmıştır. Ayrıca, firmalar Endüstri 4.0'ı uygulama ya da değerlendirme aşamasında olanlar ve olmayanlar olarak iki kategoriye ayrılmıştır. Daha sonra, farklı bilgi teknolojileri entegrasyonlarından beklenen avantajlar, güvenlik programı kullanımı, mevcut ve gelecekte olması planlanan Endüstri 4.0 bütçesi ve Endüstri 4.0' ın uygulanması için en uygun uygulama alanları hakkında bilgiler elde edilmiştir. Anket ayrıca firmaların genel düşüncelerini, değerlendirmelerini ve tavsiyelerini almak için açık uçlu sorular içermektedir Sonuçlar göstermiştir ki firmalar en çok Endüstri 4.0, büyük veri, nesnelerin internet ve fabrika düzeni terimlerinin farkındadırlar. Dört firmadan üçü Endüstri 4.0'ı uygulama ya da değerlendirme aşamasındadır. Standardizasyon, büyük veri yönetimi ve yeni becerilerin elde edilmesi dördüncü sanayi devriminin ana zorlukları olarak görülüyorken maliyet tasarrufu ve değişikliklere hızlı/çevik cevap verme Endüstri 4.0'ın temel faydaları olarak görülmektedir. Son olarak, yeni teknolojilerin, uygulamaların, yazılımların, makinaların gerekliliği, bütçe kısıtları ve yeni yetkinlikleri edinme gerekliliği Endüstri 4.0'ın uygulanmasının önündeki temel zorluklardır. Üretim en çok katma değeri artacak alan olarak görülmektedir. Problemlerin kolaylıkla ve hızlıca tespit edilip engellenmesi firmalar tarafından dijitalleşmenin temel faydası olarak vurgulanmaktadır. Etkili ve verimli üretimi sağlamak amacıyla robot işçilerin farklı üretim alanlarında kullanılması ise firmaların Endüstri 4.0'dan beklediği bir diğer faydadır.
Özet (Çeviri)
Industry 4.0 is a new disruptive (r)evolution that not only affects the production systems of companies but also affects the society as a whole. This new revolution brings several new benefits to firms, such as; a more flexible production system, individual production, digital value chain, new business models, resource, and energy efficiency. Therefore, it is very important for firms to be aware of the Industry 4.0. In this study, the awareness of the firms located in İzmir and Manisa in Industry 4.0 is investigated. Moreover, various information about the expected obstacles, benefits, value-added areas of industry 4.0 are collected from target firms. The survey is used as a data collection method. The first part of the survey contained demographic questions about respondents and data about the awareness of firms. To measure awareness of companies, the most used Industry 4.0 terms are asked and it is inquired whether there is any application/evaluation for Industry 4.0 or not in the companies. Furthermore, firms are divided into two categories; those that implement/evaluate for Industry 4.0 and those that do not. After that, information about the expected advantages of various IT integration, usage of the security program, existing and future planned budget of Industry 4.0 and most suitable application areas to apply Industry 4.0 are gathered. The survey also contains open-ended questions to obtain general opinions, evaluations, and advice of firms. Results show that firms mostly aware of the Industry 4.0, big data, internet of things and factory layout terms. Three out of four are in the evaluation or application stage of Industry 4.0. Standardization, big data management and acquiring new skills are seen as the main challenges of the fourth industrial revolution, whereas cost saving and faster/agility response to changes were the main benefits of it. Lastly, the requirement of new technologies, applications, software, machines, budget constraints and the necessity to acquire new skills are the main obstacles for application of Industry 4.0. Production is seen as the most value-added area. Easy and fast problem detection and prevention are identified as the core benefit of digitalization by firms. Robotics workers usage in different manufacturing fields is another benefit expected by the firms to ensure effective and efficient production from industry 4.0.