1 Numaralı Nefy ve Kısas Defteri'nin (S.74-134) transkripsiyon ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of the exile and retaliation book of number 1 (S. 74-134)
  1. Tez No: 512914
  2. Yazar: ELİF ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ZAHİT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Nefy, Kısas, Ceza, Osmanlı Hukuku, Itlak, Exile, Retaliation, Penalty, Ottoman Law, Liberation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Nefy,“sürme, sürgün etme”anlamına gelmektedir. Kısas ise, kasten adam öldürme veya yaralama suçlarında suçlunun işlediği suça denk bir ceza ile cezalandırılması anlamına gelmektedir. Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde 989 numaralı Divân-ı Hümâyûn Defterleri Kataloğu'na kayıtlı 5 adet Nefy ve Kısas Defteri bulunmaktadır. Bu araştırmada, bu defter serisinden, 1 Numaralı Nefy ve Kısas Defteri'nin 74-134. sayfalarının transkripsiyon ve değerlendirmesini kapsamaktadır. 1 Numaralı Nefy ve Kısas Defteri'nin belirtilen sayfalarındaki hükümler H. 1258-1259/M. 1842-1843 tarihlerini ihtiva etmektedir. İncelenen dönemdeki hükümlere göre kanuna aykırı hareket eden, rüşvet alan, zimmetine para/mal geçiren kişilere, eşkıyalara, hırsızlara ve toplum içerisinde sorun çıkaran ve huzursuzluğa sebep olan birçok kişiye sürgün cezası uygulanmıştır. Haksız yere adam öldüren kişilere de, kısas cezasının uygulandığı tespit edilmiştir. Belgelerde, kısas ve nefy cezalarının yanı sıra kalebend, idam, prangabend gibi ceza türlerine de rastlanmıştır. Çalışmanın Osmanlı Devleti'nin hukuk sistemine bir nebze de olsa ışık tutacağı kanaati taşınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Exile means is“to deport, banished”. Retaliation means that punishment with a criminal penalty equivalent to a criminal offense in crimes that willful murder and willful injury. In Prime Ministry of Ottoman Archives there were 5 Exile and Retaliation Books registered in 989 Number Divan-ı Hümayun Books Catalog. In this study, includes that the transcription and evaluation the between of pages 74-134. of the 1 Number Exile and Retaliation Books from the series of Exile and Retaliation Books. These judgements in these pages comprise date of H. 1258-1259/M. 1842-1843. Individuals who acted against the law according to the provisions in the documents dated and accept a bribe, peculate goods/money, bandits, commit a theft and cause disorder and destabilize in the society were sentenced to exile. It was also revealed that murderers retaliated of the victim. In these documents, on the side of Exile and Retaliation penalties, find different types of judgements, there are kalebend, execution prangabend. It is thought that the study will shed even it would be little light, on the judicial system of the Ottoman Government.