37 numaralı Kalebend Defterine göre (s. 1-147) H. 1238-1239/m. 1823-1824 yılları arasında Osmanlı Devleti'nde suç, suçlu ve cezalar (değerlendirme-metin)
Crimes, criminals and penalties between 1823-1824 (1238-1239 in Islamic calendar) in Ottoman Empire according to 37 numbered Kalebend Book (page 1-147)
  1. Tez No: 596521
  2. Yazar: ESRA DAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP AYCİBİN SEYİTKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Tarih, Law, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kalebend, Suç, Ceza, Nefy, Hukuk, Crime, Prison, Exile, Punishment, Law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 440
Özet
Bir ceza türü olarak XVIII. yüzyıldan itibaren yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanan kalebend cezalarına dair kayıtların tutulduğu defterlere Kalebend Defterleri denilmektedir. Osmanlı Devleti'nde suç olarak kabul edilen eylemler, suçluların sosyal statüleri ve cezalandırılma usulleri hakkında doğrudan bilgi edindiğimiz bu defterler Osmanlı Tarihi açısından oldukça önemli bir arşiv kaynağıdır. Ele aldığımız 37 Numaralı Kalebend Defteri H. 1238-1239 / M. 1823-1824 yılları arasındaki kayıtları içermektedir. Kalebend cezalarının yanı sıra nefy(sürgün), palankabendlik, ikamet, manastırbendlik gibi çeşitli cezalara ve suçluların affına yönelik hükümlere de defterde yer verilmiştir. Bu cezalarla toplumun güvenliği ve huzuru tesis edilmeye çalışılmıştır. Tezimizin temelini teşkil eden Kalebend Defteri vasıtasıyla Osmanlı hukuku ve toplumu hakkında çıkarımlar yapmamız mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
Kalebend Notebooks (Fortress-Prison Logbooks) are the ones which were used to keep the records of the fortress prisons – a type of punishment which was started to be used commonly in the 17th century. These notebooks by which we got information about the actions which were regarded as crimes, social status of the criminals and how they were punished are quite an important archive resource in terms of Ottoman Empire History. The Number 37 Kalebend Notebook, which we deal with, comprises of the records between M. 1823-1824 besides fortress prisons, a number of prisoning/punisments such a exile, island prison, monastery prison and some verdicts intended for amnesty of the criminals exist in this notebook. It was aimed to provide the security and peace of the society which these punishments. By means of Kalebend Notebook, which constitutes the basis of our thesis, it will be possible for us to make some inferences about Ottoman law and society.