Türkiye ile Rusya arasındaki iki taraflı yatırım anlaşması çerçevesinde Rusyada yatırım
Investments in russia within the framework of bilateral investment agreement between Turkey and Russia
  1. Tez No: 512926
  2. Yazar: ARSEN TOMA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ŞENSÖZ MALKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Hukuk, Economics, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Sermaye, Türkiye Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Portföy Yatırımları, Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Yatırım İklimi, Foreign Capital, Turkey, Russian Federation, Portfolio Investment, Foreign Direct Investment, Investment Climate
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Yabancı Yatırım, liberalleşen dünya düzeniyle birlikte ülkelerin ekonomileri ve kalkınmaları üzerinde oldukça etkili bir araç haline gelmiştir. Yabancı Yatırımlar - sermaye oluşumu, teknoloji, insan kaynakları gelişimi ve yönetimi, ticaret ve rekabetçilik ile çevre kanalı yoluyla ülkelerin ekonomik büyüme ve kalkınma süreçlerini etkilemektedir. Küresel ekonomi, çok kutuplu bir büyüme perspektifi göstermektedir. Bu küresel eğilimde, gelişmekte olan ülkelerin uyguladıkları politikalar oldukça önem taşımaktadır. Nitekim gelişmekte olan ülkelerin çektikleri Yabancı Yatırımların büyüklüğü ve sektörel dağılımı, bu ülkelerin teknolojik gelişmelerine ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasına önemli derecede katkı sağlamaktadır. Bu noktada, ülkelerin ulusal ve bölgesel düzeyde uygulayacakları stratejilerin hem küresel hem de ülke ekonomileri bağlamında önemli etkileri olmaktadır. Çalışmada, öncelikle dünyada sermaye hareketi hakkında literatür çalışması yapılmıştır. Ardından, Rusya'da mevcut durumu analiz edilmiştir. Rusya'da yatırım mevzuatının özelliklerini analiz etmek ve yatırım iklimini iyileştirmek için alınacak tedbirleri özetlemek amaçlanmıştır. Rusya'da bir yatırım ortamı yaratmak ve yatırım fırsatları hakkında yatırımcılara bilgi erişimini sağlamak amacıyla yapılmıştır. Belirlenen görevleri çözmek için, gözlem yöntemi, bilgisayar modelleme yöntemleri, ekonomik-matematiksel yöntemler uygulanmıştır. Araştırmanın teorik ve metodolojik temelleri uluslararası ekonomik ilişkiler ve sermaye transferi teorisi alanındaki önde gelen yabancı ve Rus ekonomistlerin eserleri olmuştur. Çalışmada, Rusya'nın yasama organları, Rusya Federasyonu Başkanı, Rusya Federasyonu Hükümeti Kararnameleri, Rusya Federasyonu yürütme organlarının kararları incelenmiştir. Tez araştırmasının veri tabanı aynı zamanda Rusya ve uluslararası organizasyonların istatistiki kaynakları, bilimsel, pratik, konferans ve seminer materyalleri ile arşiv verileri olmuştur. Bu çalışmanın amacı, bilimsel yenilik ve küreselleşme koşullarında Rus ekonomisine Yabancı Yatırım çekmek, uyuşmazlıkları çözmek için kamu politikalarının oluşumuna kavramsal yaklaşımlar geliştirmektir. Sistematik tedbirler arasinda yüksek teknoloji, doğrudan yabancı yatırımların ve devlet desteğinin dünya tecrübesi analizi, ülkenin dünyadaki jeoekonomik konumunun geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, yenilikçi bir modele geçişi hızlandırmak için Rus ekonomisinin yüksek teknoloji sektörlerinde Uluslararası yatırımların çekilmesi için etkili mekanizmalar kurmak sayılabilir.
Özet (Çeviri)
With the liberalized world, foreign Investment has become a very effective tool on countries' economies and developments. Foreign Investments - affects economic growth and development processes of countries through capital formation, technology, human resources development and management, trade, competitiveness and environmental channels. The global economy has a multipolar perspective of growth. In this global trend, the policies implemented by the developing countries are very important. As a matter of fact, Foreign Investments, which are taken up by developing countries, makes a significant contribution to the technological development of these countries and their achievement of sustainable development targets. At this point, the strategies that countries will implement at the national and regional levels have significant implications, both in the context of global and country economies. In the study, firstly literature studies about capital movement in the world were done. Then, the current situation in Russia has been analyzed. Analysis of the characteristics of Russia in investment legislation, which is designed to summarize the measures that need to be taken to improve the investment climate. In order to create an investment environment in Russia and to provide information access to investors about investment opportunities. Observation methods, computer modeling methods, economic-mathematical methods have been applied to solve the assigned tasks. The theoretical and methodological basis of the research has been the work of leading foreign and Russian economists in the field of international economic relations and the theory of capital transfer. In the study, the decisions of the Russian legislative bodies, the President of the Russian Federation, the Decisions of the Government of the Russian Federation and the executive bodies of the Russian Federation were examined. The database of the thesis research has also been archived with the statistical resources of Russia and international organizations, scientific, practical, conference and seminar materials. The aim of this work is to attract conceptual approaches to the formation of public policies in order to attract foreign investment to the Russian economy and resolve disputes in the context of scientific innovation and globalization. Among the systematic measures, high technology, analysis of world experience of foreign direct investment and state support, development and strengthening of the country's geoeconomic position in the world can be considered to establish effective mechanisms for attracting international investments in the high-tech sectors of the Russian economy to accelerate an innovative model transition.